В страната на бирата: така пие Германия

В Германия бирата е култ. Хмел, ечемик, мая и вода - нищо друго не бива да съдържа любимата напитка на германците. Това повелява Законът за чистотата на бирата, който влиза в сила преди 500 години.

Ето как пие Германия:

 

 

 

Германия е страната на бирата. Само четири позволени съставки, но огромно разнообразие - германците могат да избират измежду повече от 5 500 марки бира, като всяка седмица на пазара излиза поне една нова марка. Германското пиво е прочуто с високото си качество. И няма друга страна в Европа, която да произвежда толкова много бира, колкото Германия.

Невероятно: над 5 500 марки бира

  • Германия е страната на бирата. Само четири позволени съставки, но огромно разнообразие - германците могат да избират измежду повече от 5 500 марки бира, като всяка седмица на пазара излиза поне една нова марка. Германското пиво е прочуто с високото си качество. И няма друга страна в Европа, която да произвежда толкова много бира, колкото Германия.

 

На фирмено тържество, в театъра или просто на тревата в някой парк - бира се пие навсякъде, където хората се забавляват или си почиват. Дълго време пивото минаваше за „мъжка“ напитка, но междувременно е най-предпочитаното алкохолно питие сред младите жени и мъже на възраст между 19 и 24 години.

Бирата е навсякъде

  • На фирмено тържество, в театъра или просто на тревата в някой парк - бира се пие навсякъде, където хората се забавляват или си почиват. Дълго време пивото минаваше за „мъжка“ напитка, но междувременно е най-предпочитаното алкохолно питие сред младите жени и мъже на възраст между 19 и 24 години.

 

Шлагери, духова музика и, естествено, много бира - това са основните съставки на всяко германско народно празненство. Някои регионални пивоварни дори излизат на пазара със специални марки, които се произвеждат само за съответния празник. Най-известната сред тях е бирата на мюнхенския Октоберфест, която се сервира в типичната за Бавария еднолитрова халба.

Наздраве!

  • Шлагери, духова музика и, естествено, много бира - това са основните съставки на всяко германско народно празненство. Някои регионални пивоварни дори излизат на пазара със специални марки, които се произвеждат само за съответния празник. Най-известната сред тях е бирата на мюнхенския Октоберфест, която се сервира в типичната за Бавария еднолитрова халба.

 

Те са неразривно свързани: футболът и бирата. Феновете удавят в нея разочарованието си от поражения - или пък се черпят при победа. Неслучайно стадионите са пълни с реклами на известни бирени марки. Екипите на футболистите също нерядко рекламират бира.

Футболът и бирата

  • Те са неразривно свързани: футболът и бирата. Феновете удавят в нея разочарованието си от поражения - или пък се черпят при победа. Неслучайно стадионите са пълни с реклами на известни бирени марки. Екипите на футболистите също нерядко рекламират бира.

 

Кварталната кръчма е нещо като храм на германската бирена култура. Интимната атмосфера, традиционните ястия, постоянната клиентела - всичко това придава неповторим чар на това място за срещи. Туристите рядко се отбиват в кварталните кръчми - за разлика от местните, които се срещат там на чаша бира и сладка приказка.

На чаша бира в кварталната кръчма

  • Кварталната кръчма е нещо като храм на германската бирена култура. Интимната атмосфера, традиционните ястия, постоянната клиентела - всичко това придава неповторим чар на това място за срещи. Туристите рядко се отбиват в кварталните кръчми - за разлика от местните, които се срещат там на чаша бира и сладка приказка.

 

С приятели на чаша бира под лъчите на слънцето - бирарии има навсякъде в Германия. Началото поставя Бавария, където в ранния 19 век се появяват първите бирарии на открито. Днес тези заведения се радват на голяма популярност - както сред местните, така и сред туристите.

Германските бирарии - магнит и за туристите

  • С приятели на чаша бира под лъчите на слънцето - бирарии има навсякъде в Германия. Началото поставя Бавария, където в ранния 19 век се появяват първите бирарии на открито. Днес тези заведения се радват на голяма популярност - както сред местните, така и сред туристите.

 

Неслучайно именно в Бавария се ражда германският Закон за чистотата на бирата. Той влиза в сила през далечната 1516 година и се превръща в канон за всички производители на пенливата напитка. Бавария е и рекордьор по брой на пивоварните - общо 626. В Средновековието бира са произвеждали предимно манастирите. Някои манастирски пивоварни са активни и до днес, а най-старата е “Велтенбург“ на брега на река Дунав.

Законът за чистотата на бирата

  • В Бавария се ражда и германският Закон за чистотата на бирата. Той влиза в сила през далечната 1516 година и се превръща в канон за всички производители на пенливата напитка. Бавария е и рекордьор по брой на пивоварните - общо 626. В Средновековието бира са произвеждали предимно манастирите. Някои манастирски пивоварни са активни и до днес, а най-старата е “Велтенбург“ на брега на река Дунав.

 

От няколко години насам в Германия се появяват все повече нестандартни пивоварни, които експериментират с различни вкусове и аромати. Един такъв пивовар е Георг Шмит от Франкфурт на Майн, чието малко предприятие залага на биологично чисти съставки от региона. Особено в Хамбург и в Берлин се наблюдава истински бум на подобни експериментални пивоварни.

Нова мода

  • От няколко години насам в Германия се появяват все повече нестандартни пивоварни, които експериментират с различни вкусове и аромати. Един такъв пивовар е Георг Шмит от Франкфурт на Майн, чието малко предприятие залага на биологично чисти съставки от региона. Особено в Хамбург и в Берлин се наблюдава истински бум на подобни експериментални пивоварни.

 

В Германия има над 30 музея на бирата. Има туристически маршрути, които отвеждат до различни пивоварни. Има и семинари, на които участниците научават как да си сварят сами бира - разбира се, в съответствие със Закона за чистотата на бирата.

Свари си сам!

  • В Германия има над 30 музея на бирата. Има туристически маршрути, които отвеждат до различни пивоварни. Има и семинари, на които участниците научават как да си сварят сами бира - разбира се, в съответствие със Закона за чистотата на бирата.

 

Да пиеш бира в неподходяща чаша е направо кощунство - по това разпознават чужденците в Германия. Така например светлото пиво „Кьолш“, което е характерно за Кьолн и околностите, се сервира в тясна, висока чаша. Пилзенската бира се пие в тумбеста чаша със столче, а баварските бири се сервират обикновено в халба или във висока половинлитрова чаша.

Всяка бира да си знае чашата

  • Да пиеш бира в неподходяща чаша е направо кощунство - по това разпознават чужденците в Германия. Така например светлото пиво „Кьолш“, което е характерно за Кьолн и околностите, се сервира в тясна, висока чаша. Пилзенската бира се пие в тумбеста чаша със столче, а баварските бири се сервират обикновено в халба или във висока половинлитрова чаша.

Станете почитател на Класа