Истерията на Запада около втората среща между Путин и Тръмп е още по-голяма

Преди около година се състоя първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Русия Владимир Путин. Тогава преди тази среща американските политици се опасяваха, че при разговора очи в очи Тръмп няма да устои пред обаянието на Путин и без присъствие от съветниците от Държавния департамент, те ще се договорят за каквото си поискат. В навечерието на срещата тази година към панически настроения американски естаблишмънт се прибавят гласове от Европа. Нали този месец Тръмп успя да наговори нещо, от които на някои на Запад и закапа студена пот.

 

 

Към очакваните възгласи на политическите противници на Тръмп, че „президентът не е в състояние да противостои на Владимир Путин…“ се добавиха гласове и от Великобритания, нали въпреки аферата с „отравянето“ на Скрипал Тръмп реши да не проявява солидарност в игнорирането на Русия и все пак ще се срещне с Путин на 15 юли. Англичаните леко се отпуснаха след като стана ясно, че Тръмп ще се срещне в Путин след посещението във Великобритания и срещата на високо равнище на НАТО. Но според новоизплувала информация Тръмп е заявил на големите си в Г-7, че „НАТО е също толкова лошо, колкото и НАФТА“. „Това е твърде скъпо за САЩ“. Предвид предизборните заявления на Тръмп, че НАТО е остаряла организация, може с увереност да се каже, че последвалото заявление по подкрепа на НАТО е просто резултат от усилията на неговите помощници, а не лична президентска позиция.

 

Във Великобритания тези думи силно възбудиха общественост и прессекретарят на Тереза Мей трябваше да я успокоява: „Президентът нееднократно ясно заявява своята привързаност към НАТО“. „В това число когато, министър-председателя се среща с него миналата година и ние смятаме, че неговите думи са подкрепени с действия и разбира се, те ще обсъдят това следващата седмица.

 

Това разбира се, не е всичко, на 8 юни на митинг в Северна Дакота, излизайки пред 6000 души Тръмп заяви: „Ние обичаме страните от ЕС. Но Европейският съюз, разбира се, е създаден, за да има преимущества пред САЩ и да ни бърка в касичката. Не можем да допуснем това“.

 

След тези заявления на Запад сериозно обсъждаха версията, че Тръмп се опитва да демонтира НАТО и ЕС.

 

Въпросната риторика, в американските медии върви на фона на новите думи на Тръмп, че „Русия продължава да говори, че тя няма нищо общо с намесата на нашите избори. Къде е сървърът на Демократите и защо Коми и неговите позорни агенти от ФБР се са го изучили. Защо не проверяват Хилари? Толкова много въпроси, толкова много корупция“. Но в централните медии на САЩ тези думи са сравними с ереси и предизвикват агресивна реакция, нали тези медии сметат, че вече на всички е доказана намесата на Русия.

 

Освен това Тръмп с настойчивостта на камикадзе продължава да говори добро за Русия. Вчера пред журналисти в Белия дом преди срещата си с президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза, Тръмп заяви: „Мисля, че Русия продължава в момента фантастичната работа в рамките на Световното първенство. Това е супер, синът ми обича футбол и гледа Световното първенство. И те наистина свършиха фантастична работа в рамките на първенството. Това е супер, дори и да не сте фен на футбола“.

 

Днес журналистът от АВС Меридит Макгроу цитира Тръмп в отговора му на въпроса за срещата Путин: „Ние я чакаме с нетърпение. Би било прекрасно, ако се сдобрим. Светът трябва да започне сдобряване“.

 

Мисля, че сега е ясно защо на Запад обръщат такова внимание на тази среща. Макар и представителят на руското МВнР Мария Захарова да заяви, че не се очакват никакви пробиви.

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс съобщи, че програмата на преговорите ще включва широк кръг въпроси, включващи икономическите връзки, ситуацията в Украйна и в Сирия.

 

CNN позовавайки се на собствени източници съобщиха, че Тръмп има намерение да се договори с Путин за извеждането на войските от Сирия и да позволи на властите на Сирия да върнат контрола над териториите в района на йорданската граница в обмен на гаранции от Русия, че Дамаск няма а преследва базираните там въстаници, а ще им позволи безпрепятствено да напуснат региона.

 

 

Все още не е ясно дали това е истина или лъжа, но колкото е по-близо срещата, такива информационни подмятания „Тръмп се предаде“ трябва все повече и повече да се очакват от американските медии.

Станете почитател на Класа