Експерт разкрива кой се страхува от срещата на върха между Тръмп и Путин

Ако срещата на върха между Тръмп и Путин се проведе, никой американски президент няма да е имал толкова малко подкрепа и толкова опозиция в САЩ в 75-годишната история на двустранните срещи между руски и американски президенти, казва Стивън Ф. Коен, заслужил професор по история, политически науки и руска филология в университета в Принстън и Ню Йорк, в статия за The Nation ,

 

Разсъждавайки за предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ, Коен припомня, че между ръководителите на двете страни е имало многобройни срещи на високо равнище, след като президентът на САЩ. Франклин Д. Рузвелт и лидерът на СССР, Йосиф Сталин, инициират тази практика през 1943 г.

 

Темите в дневния ред на срещите на върха са се променяли, но един въпрос винаги е бил постоянен: "намаляване екзистенциалните заплахи, свързани с надпреварата във въоръжаването на ядрените суперсили."

 

Според Коен, срещата на върха между Тръмп и Путин ще бъде уникална и различна в две отношения. Първо, отношенията между двете страни рядко са били "толкова опасни", колкото сега, казва професорът.

 

Освен това никога в историята американският президент не е участвал в среща на високо равнище с лидера на СССР или Русия, при толкова много опозиции и толкова малко политическа подкрепа в собствената си страна. Професорът припомня, че никога за 75 години не е имало прецедент на обвинения срещу американски президент. като тези, свързани с така наречения скандал "Русиягейт", предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., които "все още не са доказани".

 

Коен твърди, че всяко възможно двустранно споразумение за укрепване на американската или международната сигурност (за което са били аплодирани бившите президенти на САЩ), вероятно сега ще бъде "осъждано" от представители на политическия естаблишмент и американските медии. Това ще бъде квалифицирано като "голяма илюзия или дори акт на предателство от идиот в служба на Русия".

 

В заключение, Коен твърди, че "Русиягейт" се превърна в " заплаха номер едно " за националната сигурност на САЩ. Докато традиционно срещите са целяли "намаляване на кризи, като нови ядрени оръжия или разширяването на НАТО, то "Русиятейт прави бъдещата среща безпрецедентна".

 

Освен това, провалът на срещата на върха, може да намали влиянието на Путин в Русия, въпреки че неговата популярност в страната остава много висока.

 

Коен казва, че в контекста на "безпрецедентната опасна природа на отношенията между двете страни, срещата на върха между Путин и Тръмп е незаменима".

Станете почитател на Класа