Огорчението на Тръмп от Харли Дейвидсън

Американската компания "Харли Дейвидсън" реши да увеличи в чужбина производството на емблематичните си мотоциклети, което предизвика гнева на американския президент Доналд Тръмп.

 

Решението на фирмата е свързано с увеличението на митата, наложени от Европейския съюз (ЕС), които увеличават цената на средния мотоциклет за потребителите с 2 200 долара. Северноамериканският лидер описа действията на компанията като предаване на полето на "търговската война".

 

"Изненадан съм, че от всички компании, Харли Дейвидсън са първите, които вдигнаха бялото знаме, много се борих за тях", твърди Тръмп в Twitter. Президентът смята, че аргументът за производство зад граница, за да се избегне тежестта на митата, е "само претекст" за компанията.

 

Легендарният мотоциклет е сред американския износ, който ЕС реши да обложи с повече мита за алуминий и стомана. Компанията Харли Дейвидсън обясни по време на събрание с акционерите, че тези допълнителни разходи, които ще бъдат между 30 и 45 милиона долара, представляват "непосредствено и трайно вредно въздействие" върху бизнеса, съобщава The Huffington Post.

 

След САЩ, Европа е вторият по големина пазар за мотоциклетната компания, където  миналата година продад 40 000 бройки. Представителите на компанията очакват, че преместването на монтажните заводи в чужбина ще отнеме между девет и осемнадесет месеца.

Станете почитател на Класа