Мексико: Обвиняват водещия кандидат за президент във връзки с Русия

В Мексико официално приключва утре предизборна кампания, в резултат на която страната ще получи нов президент. С най-много шансове за победа е кандидатът на лявата коалиция “Заедно ще творим история” Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той обещава да пребори корупцията, да вдигне заплатите и пенсиите, а също така да поддържа добри отношения и с държавите от Латинска Америка, и със САЩ, и с Русия. Опонентите на Лопес Обрадор през цялата кампания го обвиняваха във връзки с Москва. Самият кандидат обаче упорито отхвърляше всички обвинения по негов адрес.

 

Предстоящите избори се очертават като най-мащабни в историята на Мексико - освен президента народът ще избере 500 депутати, 128 сенатори, осмина губернатори, кмет на мексиканската столица и още към 3000 служители от различни равнища. Вниманието обаче е приковано към президентската надпревара, тъй като вотът ще смени държавния глава - сегашният лидер на Мексико Енрике Пеня Нието не е сред кандидатите.

 

До финала на предизборната надпревара стигнаха четирима участници; най-популярен сред тях е политикът с леви убеждения Андрес Мануел Лопес Обрадор. По данни от анкети на фирмата “Консулта Митофски” се очаква да го подкрепят 38 на сто от избирателите.

 

Шейсет и четиригодишният политик се прицелва в президентския пост вече трети пореден път. Той изгуби изборите през 2006 г., след като победителят извоюва преднина от 0,5 на сто. През 2012-а отново остана втори, събрал с 6,5 процента по-малко гласове от Енрике Пеня Нието. Този път обаче Лопес Обрадор запазва водещи позиции в предизборните анкети още от началото на президентската надпревара. Доколкото в Мексико не се произвежда втори изборен тур, 38 на сто от гласовете биха му донесли сигурна победа.

 

На второ място е Рикардо Аная, излъчен от десноцентристката Партия на националното действие (с подкрепа от 20 на сто). На трета позиция с резултат 17,7 процента се класира засега бившият мексикански външен министър (2012-2015 г.) Хосе Антонио Меаде. Формално той тръгна на избори като независим, но получава подкрепа от управляващата Институционно-революционна партия. Експертите са единодушни: рейтингите на Меаде са пострадали от скандалите около тази партия и настоящия президент. Енрике Пеня Нието бе подозиран например, че е вземал подкупи от строителния консорциум “Одебрехт”.

 

“Лопес Обрадор се радва на толкова мощна подкрепа, защото хората са много недоволни от ситуацията в социалната сфера и от нивото на сигурност”, обясни за “Комерсант” Мохамед Бадине ел Ятиуи, професор от Университета на Северна и Южна Америка в град Пуебла. За това ниво говори например фактът, че от миналия септември, когато стартира предизборната кампания, до юни т. г. в Мексико са убити над 100 политици. Четирийсет и шест от тях са кандидатствали за някакъв пост в предстоящите избори или са имали това намерение.

 

Андрес Мануел Лопес Обрадор обещава, щом оглави страната, да надвие корупцията, да уволни всички политици със съмнителна репутация, да направи бюджетните разходи максимално прозрачни. Политикът предвижда също да ореже доходите на държавните служители (на първо място собствената си заплата), двойно повишавайки обаче заплатите на учителите, лекарите, полицаите и военните. И да остави данъците в досегашния им размер.

 

Рейтингите му не пострадаха дори от обвиненията във връзки с Русия, с каквито е преследван през цялата кампания. Още през зимата американските сенатори Марко Рубио и Робърт Менендес заявиха, че Лопес Обрадор е “спонсориран от Кремъл”. Той самият отвърна с шеги, после засне клип, в който се нарече “Андрес Мануелович” и призна, че очаква “руска подводница да му докара злато от Москва”. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече сенаторските обвинения “манипулации” и “фейкове”.

 

При всяко положение, дори “Андрес Мануелович” да спечели вота, това надали ще промени съществено отношенията между Мексико и Русия, заяви Мохамед Бадине ел Ятиуи. Сходно мнение изрази пред “Комерсант” и мексиканският политолог Даниел де ла Гарса: “Отношенията ще са приятелски, каквито подобава да са отношенията между страни, играещи важна роля в международните дела. Ще се подобряват икономическите и културните връзки, но в другите сфери не виждам възможност за някакви резки промени”.

 

Във външнополитическата програма на този кандидат Русия е спомената веднъж - като страна, с която Мексико ще укрепва икономическите контакти и ще сътрудничи в сферата на сигурността. Но в списъка са включени също Китай, Южна Африка, Бразилия, Индия и като цяло - Азиатско-Тихоокеанският регион.

 

Вече изглежда ясно, че политикът ще се стреми да балансира отношенията и с левите, и с десните страни от Западното полукълбо, смята Мохамед Бадине ел Ятиуи. Според експерта Лопес Обрадор “няма да критикува положението с човешките права в Куба и Венецуела, както правеше Енрике Пеня Нието, защото мисли, че първо трябва да подобри въпросното положение в собствената си страна”.

 

Колкото до САЩ, според програмата на кандидата отношенията му със северната съседка ще бъдат “балансирани, взаимноизгодни и изпълнени с уважение”. Но както предполага Даниел де ла Гарса, “това не значи, че Лопес Обрадор ще се подчинява на американското правителство”. Въпреки уважението към САЩ “отношенията с тази страна ще са по-сложни”, прогнозира експертът. В програмата на политика се казва по-специално, че Мексико смята твърдо да отстоява правата на гражданите си, живеещи в САЩ.

Станете почитател на Класа