ЕС ще приеме контрамерки, ако САЩ наложат мита върху автомобилите

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп заплаши да наложи мита от 20% за вноса на автомобили от Европейския съюз, ако блокът не премахне "митата и търговските бариери", наложени на предприятията и работниците от САЩ. С тази мярка може да се застраши търговия за 300 милиарда долара.

 

Ако ЕС "не демонтира и елиминира тези инициативи веднага, ние ще наложим 20% мито върху всички техни автомобили, които пристигат в САЩ. Произвеждайте ги тук! ", публикува американският президент на своя Twitter.

 

Според съобщение на Европейската комисия, цитирано от Блумбърг, ЕС планира репресии, ако тази мярка бъде приложена. "Въвеждането на нови мита от Съединените щати ще бъде предмет на еквивалентни санкции, наложени от засегнатите търговски партньори".

 

Съобщението на Тръмп беше публикувано часове след като ЕС наложи мита на американски продукти за около 3,3 милиарда долара, в отговор на бариерите пред вноса на алуминий и стомана. Вашингтон може да обоснове митническите тарифи за автомобилния сектор с причини, свързани с националната отбрана, както направи през март, когато наложи мита върху гореспоменатите метали.

 

Търговската асоциация в САЩ на BMW, Daimler и Volkswagen предупреди, че потребителите ще бъдат засегнати от по-високи цени.

 

"Ще видите цените да се повишават постепенно, в резултат на митата на стомана и алуминий в автомобилния сектор. Всичко това, съчетано с повишаването на лихвените проценти, е рецепта за катастрофа", каза Коди Лъск, чиято група представлява дилърите на чужди марки автомобили в САЩ.

Станете почитател на Класа