Китай обеща репресии, ако САЩ си загубят ума с нови мита

Китай обяви прилагането на симетрични мерки, в случай, че САЩ стартират новите мита, които току-що обявиха, съобщават от Министерството на търговията на азиатската страна.

 

"Ако САЩ загубят ума си и наложат нови мита, Китай ще приеме силни репресии и всеобхватни мерки, които съчетават количество и качество", се казва в изявлението, цитирано от Financial Times.

 

Пекин ще предприеме такива мерки, за да "се бори твърдо", след като американският президент Доналд Тръмп заповяда да се подготвят нови мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара.

 

"САЩ започнаха търговска война, нарушиха пазарните регулации и навредиха на интересите не само на китайския и американския народи, но и на света", заяви пред Ройтерс китайското министерство на търговията.

 

"Такава практика на екстремен натиск и изнудване, се отклонява от консенсуса, постигнат от двете страни многократно и това е разочарование за международната общност", добавиха китайските официални

 

Миналата седмица Китай отговори на решението на Тръмп да наложи мита срещу китайския внос в размер на 50 милиарда долара.

Станете почитател на Класа