САЩ и Южна Корея решиха да спрат съвместните военни маневри

Вашингтон и Сеул се съгласиха да спрат плановете си за провеждане на съвместни военни учения през август, съобщава южнокорейското министерство на отбраната. Става дума за " Ulchi Freedom Guardian " (UFG), провеждани ежегодно на Корейския полуостров.

 

"След тясно сътрудничество, Южна Корея и САЩ решиха да преустановят всички планирани дейности за отбранителните маневри UFG, планирани за август", цитира Yonhap.

 

Пресцентърът на Пентагона, чрез Дана Уайт, потвърди в изявление суспендирането на тези маневри. От своя страна Белият дом посочи, че тази мярка става възможна благодарение на напредъка на Пхенян в преговорите за премахване на ядреното оръжие.

 

"Разговорите [за суспендирането] ще продължават, докато севернокорейците продължават да действат добросъвестно", каза говорителката Сара Сандърс.

Длъжностни лица от Южна Корея, обаче, казват, че все още не е взето решение по отношение на други военни учения като Key Resolve и Foal Eagle, но заявиха, че двете страни "планират да продължат консултиране на допълнителни мерки".

 

След срещата на върха 12 юни между Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, президентът на САЩ обеща да спре тези военни учения, като същевременно продължават преговорите с Пхенян в "правилната" посока.

Станете почитател на Класа