Китай върна удара в търговската война, следващият ход е на Тръмп

Митническите ставки от 25%, наложени от Доналд Тръмп на стоки, внесени от Китай, за стойност 50 000 милиона долара, ще влязат в сила на 6 юли. Отговорът на азиатския гигант беше незабавен: часове след обявяването от Белия дом, китайското министерство на търговията публикува списък с 545 категории американски продукти, на които ще бъдат наложени мита от 25% от същата дата, в общ размер на около 34 000 милиона долара.

 

Отговорът на Пекин "поставя глобалната икономика на ръба на търговска война", се казва в статия на Bloomberg, озаглавена "Следващият ход е на Тръмп", в която темата се обсъжда с изтъкнати икономисти.

 

Майкъл Хирсън, директор за Азия в Евразия груп, Ню Йорк, казва, че е "много малко вероятно да се избегне прилагането на митата преди 6 юли" и оценява като "значителен" риска от ескалация на ситуацията и налагане на допълнителни санкции.

 

Списъкът на САЩ включва 1,102 китайски продукти, най-вече от областта на роботиката, космическата промишленост, индустриалните машини и автомобилния сектор. Стоки като мобилни телефони или телевизори няма да бъдат засегнати от мярката.

 

От своя страна, китайски списък на американските стоки с мито от 25% от 6 юли съдържа различни северноамерикански хранителни продукти като соя, царевица, пшеница, говеждо, свинско и пилешко месо, както и автомобили. Вторият кръг от мита, планирани да бъдат въведени на по-късна дата, включва 114 допълнителни категории продукти, включително въглища, суров петрол, бензин, медицинско оборудване и химически продукти.

 

Президентът на САЩ вече предупреди, че ако Пекин предприеме действия в отговор на неговото решение, което според него е взел в името на справедливата търговия, Вашингтон ще въведе допълнителни мита.

 

Главният икономист на IHS Market в Сингапур, Раджив Бисуас, твърди, че "износителите от САЩ и Китай ще понесат значителни икономически загуби, докато тези наказателни мита са в сила".

 

"Много азиатски държави, които са част от китайската верига за доставка и производство, също ще бъдат подложени на съпътстващи щети, в тази нарастваща търговска война", каза той.

Станете почитател на Класа