Най-древните жаби в кехлибар

Екип от международни учени откри в Югоизточна Азия останките на четирите най-древни жаби, запазени в кехлибар.

 

Вкаменелостите, които са на 99 милиона години, са открити в кехлибарен депозит в Бирма, съобщава порталът Scientific Reports.

 

Тези земноводни, които обитавали Земята по времето на динозаврите, изведнъж били хванати в капан от дърво, втвърдило се с течение на времето и превърнало се в кехлибар. Според изследователите те са най-старото пряко доказателство за наличието на жаби в тропическите гори.

 

"Да се намери вкаменена жаба от този период е нечувано, тя е малка, с малки запазени кости и до голяма степен триизмерна", каза Дейвид Блекбърн от Музея по естествената история на Флорида. За специалиста обаче още по-вълнуващ е контекстът, тъй като създанието "е било част от тропическа екосистема, която по никакъв начин не би могла да бъде толкова различна от това, което откриваме днес, изключвайки динозаврите".

 

Най-добре запазената жаба от четирите принадлежи към новооткритата, но изчезнала "Electrorana limoae". Тя е попаднала в кехлибара, заедно с неидентифициран бръмбар, който може би е нейната потенциална храна.

Станете почитател на Класа