Китай разгръща ракети на спорните острови Спратли

Китай разгръща няколко вида ракети на спорния архипелаг Спратли в южнокитайско море, съобщи сайтът Washington Free Beacon, цитирайки представители на Пентагона.

 

"Китай продължава постепенното разполагане на военно оборудване в базите на островите Спратли. Това включва доставка на оборудване за смущения на електронни системи и напреднали противокорабни и противовъздушни ракети", заяви представител на Министерство на отбраната на САЩ.

 

Според източници на медиите, Пекин планира да разположи там противокорабни круизни ракети YJ-12В, с обхват 550 км и ракети земя-въздух HQ-9А-9В, с обхват от 300 км.

 

Китай разглежда архипелага Спратли като част от своята суверенна територия, независимо от решението на Арбитражния съд в Хага, който постанови през 2016 г., че Китай няма "историческо право" над териториите, оспорвани от Китай, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините.

 

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че въпреки обещанието на китайския президент Син Дзинпин да не военизира тези острови, Пекин е разположил оръжия в района.

 

Китай отговори, че има суверенното право да изпрати войски в която и да е част от своята територия и че всеки опит да се критикуват тези мерки ще се счита за опит за намеса във вътрешните работи на Китай.

Станете почитател на Класа