САЩ и Турция са партньори

САЩ и Турция си остават партньори в борбата срещу групировката „Ислямска държава", заяви военният министър Аштън Картър в отговор на журналистическа молба да коментира турските удари срещу кюрдски позиции в Сирия.
„Нашето сътрудничество в борбата с ИД остава здраво. Ние много успешно работим да осигурим безопасност в района на границата", заяви шефът на Пентагона на пресконференция с южнокорейския му колега Хан Мин Гу. Той добави, че идната седмица ще има срещи с турския министър на отбраната Фики Ъшък, на които ще се обсъжда този въпрос.
Картър не направи конкретни коментари за обстрелите срещу кюрдите, само каза, че САЩ все още изясняват фактите. „Нашето партньорство остава здраво", повтори той. Американският министър на отбраната обърна внимание на журналистите, че в Ирак всички чуждестранни сили трябва да уважават суверенитета на страната. „Ние правим това, за нас това е принципен момент", подчерта министърът.
Турският президент Ердоган съобщи, че се е договорил с Москва за съвместни усилия по изтеглянето на отрядите на терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра" от Алепо. Днес говорителката на Руското министерство на външните работи Мария Захарова обяви, че са възстановени контактите с Анкара за Сирия.
„Протича размяна на мнения, ние даваме оценка на това, което върши Турция. Онези опасения, които имаме, ние изказваме не толкова публично, колкото по преките канали. Тук публичната риторика не внася конструктивност", посочи говорителката.

Станете почитател на Класа