САЩ откриват фалстарт на балистична ракета от Северна Корея

Северна Корея е извършила неуспешен старт на балистична ракета, съобщава Ройтерс, позовавайки се на американското стратегическо командване (USSTRATCOM). Изстрелването е открито в сряда в област Kusong, в северозападната част на Северна Корея.

НОРАД определя, че стартирането на ракетата не е заплаха за Северна Америка, като добави, че очевидно това е била балистична ракета Musudan със среден обхват.

Заслужава да се отбележи, че въпреки че Съветът за сигурност на ООН забранява на правителството на Пхенян да извършва ракетни изстрелвания, това е вторият път през тази седмица, в който американските военни откриват това в Северна Корея.

Държавният секретар Джон Кери, заяви, че "противоракетната система на САЩ THAAD ще бъде разположена в Южна Корея възможно най-скоро, за да се засили защитата на Южна Корея." От своя страна, Северна Корея заяви, че разполагането на ракетите неминуемо ще доведе до "контраатака".

През тази година, Вашингтон и Сеул са заявили, че разполагането на ракети на Корейския полуостров не създава опасност за други страни и е предназначено само за защита срещу заплахи от Северна Корея. Междувременно през август тази година, Министерството на външните работи на Северна Корея, предупреди че ако САЩ се осмелят на една луда стъпка" Пхенян ще проведе "интегрална атака", за да унищожи всички американски военни бази в Тихия океан.

Станете почитател на Класа