Защо Обама се е предал пред Русия?

Ирландският журналист Брайън Макдоналд смята, че е "очевидно", че президентът на САЩ, Барак Обама, не счита Русия за "регионална сила", както я нарече самият той в "най-погрешната обида, изречена от който и да е президент на САЩ към тази страна, плод на слабост, а не на сила."

Колумнистът е убеден, че този израз на президент на САЩ е "колосална грешка", защото тя не само порица "единствената страна на Земята, която може да причини военно увреждане на САЩ", но също така провокира руснаците, които са склонни да "оценяват силата на своята страна." В допълнение, анализаторът припомни, че изявлението му е деградация в категория по отношение на прякора "Империя на злото", както американският президент Роналд Рейгън нарече Съветския съюз и е напълно невярно, както бе демонстрирано от скорошното развития в Близкия изток.

Няколко месеца преди края на президентството, Брайън Макдоналд мисли, че Барак Обама "се е предал" пред Русия, тъй като отношенията между двете страни са "на най-ниското ниво за последните 30 години. Той ще остави на своя наследник два напълно нерешени конфликта: Сирия и Украйна".

Обама все още може да направи много неща, за да остави "по-надеждно наследство", като се срещне с руския си колега Владимир Путин, една мярка, предприета от неговите предшественици, когато отношенията с Русия "станат горчиви." Въпреки това, анализаторът счита, че той "предпочита да играе голф и оставя държавния секретар Джон Кери да върши тежката работа."

Репортерът е на мнение, че "арогантността на Обама с Русия", показва, че той има "огромно его - той нападна руската икономика, напълно отхвърли опасенията й в Източна Европа и се подигра с Путин, дори за да атакува републиканския кандидат за Белия дом, Доналд Тръмп. Най-малкото това е лоша дипломация."

Според Брайън Макдоналд съществуват няколко версии за причините, поради които изглежда, че Обама "е хвърлил кърпата" в Москва. Руският външен министър Сергей Лавров смята, че президентът на САЩ не може да контролира нито военните, нито няколко членове на правителството си, а говорителят на руското външно министерство, Мария Захарова, заяви, че Вашингтон не разполага с "единна позиция".
В Украйна, нещата са "малко по-прости": САЩ имат за цел да "стъпят в Киев", докато Русия иска да "си отидат от там", поради което заместникът на Обама ще трябва да реши "дали да отстъпи или да качи залога."

САЩ подкрепят въоръжените бунтовнически групи в Сирия - определяни като" умерени"от западните медии - докато Русия смята, че правителството на Башар Асад е "единствената единица, което може да запази държавата и да победи ИД".

След като американците прекъснаха сътрудничеството с Русия за разрешаване на конфликта в арабската страна, Русия обяви прекратяването на споразумението за плутоний. "Може би, по този начин Путин отговори на" глупавите"думи на говорителя на Държавния департамент на САЩ, Джон Кърби, който каза, че Русия може да получи нови санкции, да пострада от терористични атаки и дори да загуби самолети, припомня Макдоналд.

"Каквато и да е причината, ясно е, че Обама се е предал по отношение на Путин, Кремъл е отговорил с измиване на ръцете по отношение на неговата администрация и резултатът е, че през следващите месеци, двете военни суперсили в света не ще бъдат в състояние да си говорят", казва Брайън Макдоналд.a

Станете почитател на Класа