Хъбъл откри гигантски космически ракети

  • В космическия телескоп Хъбъл е открил гигантски сфери разтопена плазма, пътуващи с впечатляваща скорост в космическото пространство, на 1200 светлинни години от нашата планета. Това откритие е в основата на научна публикация в списание The Astrophysical Journal.

    В продължение на 11 години, учените използвали телескопа за да наблюдават поведението на въглеродатна звезда V Hydrae и открили верига от гигантски топки с размер два пъти по-големи от Марс, които достигат температури, почти два пъти по-високи, отколкото на повърхността на нашето слънце. Тези чудовищни ​​сфери пътуват със скорост от 850 000 километра в час. С тази скорост, те биха могли да изминат разстоянието между Земята и Луната само за 30 минути.

    Една от теориите е, че са били изстреляни от неизвестна група звезди, обикалящи около червен гигант, като част от "звезден дъжд" на всеки осем години и половина през последните четири века.

    Според тази теория, групата звезди абсорбира енергия от V Hydrae за да образува сфери, които впоследствие биват изстрелвани в космоса. Това явление ще позволи на учените да обяснят огромното количество светещи кълба около гаснещи звезди, които са били наблюдавани от телескопа Хъбъл от началото на неговата дейност през 1990 година.

Станете почитател на Класа