Доклад на МВФ

  • Доклад на МВФ доказва тежките последици на въоръжените конфликти върху БВП и инфлацията, като в същото време посочва че при едно добро интегриране на мигрантите на трудовата борса, Европа може да успее да се съвземе, пише италианската медия "IlFattoQuotidiano", обобщавайки изводите от доклада.В текста са изчислени средните загуби, причинени от въоръжените конфликти, по отношение на реалния годишен растеж в 179 страни. Докладът също така обръща внимание на региона южно от Средиземно море и този в близкоизточната ивица.
  • На кратко отзвукът на тези войни върху икономиката е такъв: „дълбока рецесия“ (почти 2% от БВП на година), повишение на инфлацията (ръст в индекса на потребителските цени, изразяващ се в 1,6%), влошаване на фискалните и финансови условия, отслабване на институциите. При съседките на обгърнатите в сражения страни, които са принудени да се справят с голям наплив бежанци, се наблюдава спад в сигурността и влошаване на социалното сближаване, което застрашава доверието в институциите и способността им да прокарат най-спешните икономически реформи. Това застрашава най-вече Ливан, Йордания, Тунис и Турция, докато заплахата е само частична за Европа, където мигрантският наплив не би имал толкова тежки последици, като дори може да предостави възможност за съживяване на пазара на труда.
  • Друга тежка последица от въоръжените конфликти е галопиращата инфлация. В първите години на новото хилядолетие в Ирак и Афганистан беше 30%, в Либия и Йемен от 2011 г. индексът на инфлацията се движи около 15%. И спрямо този показател Сирия е „първенец“ със скок в цените от 300% между март 2011 г. и май 2015 г. Такива динамични инфлационни амплитуди често са свързани и със силно обезценяване на местните валути. Преди всичко самата продължителност на конфликтите е причина за упадъка на враждуващите страни. Крахът на БВП „се повишава пропорционално спрямо продължителността на конфликта“, подчертават от МВФ. Същото се прилага и за инфлацията.
  • От МВФ обясняват, че мигрантският наплив към ЕС (От 2014 г. насам 1,7 милиона са достигнали членка на Съюза), представлява заплаха за основите на европейския проект, като свободното движение на европейски граждани в пределите на Съюза, и освен това допринася за нарастващото чувство за несигурност. От друга страна приетите бежанци оказват все по-силен натиск върху обществените услуги, които вече са в криза.
  • След това идва въпросът с пазара на труда. И тук експертите от Вашингтон посочват разлика между Европа и останалата част от страните на юг и на изток от Средиземноморието, които са засипани от мигрантски вълни, генерирани от войните през последните години. Ако икономическият удар в страни като Йордания и Ливан е бил „значителен“, то за Европа е бил почти нищожен. Още повече докладът на Фонда посочва евентуалните предимства, от които Старият континент би могъл да се възползва при провеждане на успешна интеграционна политика. За някои европейски страни, „засегнати от застаряването на нацията и липсата на работна ръка“, икономически тласък може да бъде даден от „един определен брой мигранти, спрямо броя на населението, които да получат достъп до пазара на труда. Това не е приложимо за страните, най-засегнати от военните сблъсъци.

Станете почитател на Класа