Руският посланик в ООН разкрива детайлите на споразумението за Сирия

  • На 9 септември руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери, одобриха пакет от пет документа, които трябва да положат основите на политическия процес в Сирия.

    Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, на пресконференция след извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в събота, прочетете два фрагмента от споразумението за Сирия на САЩ и Русия, съобщава ТАСС. Вашингтон преди това избраха да не се разпространява споразумението дори сред членовете на Съвета за сигурност, което застраши резолюцията на органа в подкрепа на пакта.

    Според преамбюла на документа, САЩ и Русия са готови да предприемат съвместни усилия за стабилизиране на положението в Сирия, особено в района на Алепо и да се установи разлика между силите на "умерената" опозиция и Джабхат ан-Нусра, разкри Чуркин.
    Вторият фрагмент се отнася до Съвместната Група за прилагане на споразумението, която има за цел да "улесни широката координация" между Русия и САЩ за сваляне на ал-Nusra и Ислямска държава и подпомагане процеса на политическия преход, каза руският дипломат.


    "Началото на работата на Групата за съвместното прилагане е насрочено за 19 септември. Ето защо, ако САЩ искаха да извършат бамбардировка срещу Ал Nusra или ислямската държава, в Дейр ез-Зор или някъде другаде, можеха да изчакак два дни и да координират своите действия с нашите военни ", каза Чуркин.
    "Въпреки това, САЩ решиха да извършат това безотговорно действие", подчерта дипломатът, позовавайки се на атаката на позиции на сирийската армия от водената от САЩ международна коалиция, която остави най-малко 62 мъртви войници.

    Виталий Чуркин не вярва, че споразумението между Русия и САЩ Сирия е пречупено, но смята, че изпълнението му е под въпрос. "Сега можем да зададем въпрос", каза руският посланик в ООН в отговор на въпрос за бъдещето на плана за мир в Сирия, направен от двете страни.

    Според дипломата, ако властите на САЩ да последват примера на своя представител в ООН, Саманта Пауър, която излезе от стаята по време на интервенцията на руската делегация, за да критикува пред репортери "лицемерната и цинична" политика на Москва, може да се появят сериозни проблеми. "Надявам се, че САЩ ще намери начин да ни убедят, че сериозно искат да се борят срещу терористите", каза той.

Станете почитател на Класа