Сеул: "Пхенян ще бъде изтрит от картата"

  • Военните в Южна Корея са разработили план за масивен превантивен удар срещу Пхенян, който ще унищожи севернокорейската столица, ако съседната страна започва да подготвя ядрена атака, съобщава информационна агенция Yonhap, позовавайки се на военни източници в Сеул.

    "Всек район на Пхенян, особено тези, в които евентуално са скрити лидери на Северна Корея, ще бъде напълно разрушен от балистични ракети и мощни експлозиви, ако Северът покаже признаци на употреба на ядрено оръжие. С други думи, Северната столица ще бъде превърната в пепел и пометена от картата ", каза източникът.

    Пхенян в петък направи мощен тест, състоящ се от "експлозия на ядрена бойна глава",който генерира земетресение с магнитуд 5,3 близо до ядрения полигон. След ядрения тест, севернокорейските власти обявиха, че в момента страната е в състояние да монтира по-малки ядрени бойни глави на балистични ракети.

    Междувременно властите в Япония и Южна Корея осъдиха действията на Северна Корея, наричайки ядрения опит провокативен, като поискаха приемането на силни международни санкции срещу Пхенян и неговото по-нататъшно изолиране.

    В отговор на засилването на военни действия от страна на Пхенян, Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно по-строги санкции срещу Северна Корея.

    Резолюцията, изготвена от САЩ, Китай и Русия, предвижда забрана на вноса в Северна Корея на въглища, желязо, титан, ванадий, злато и други благородни метали, както и забраната за доставка за тази страна на всички авиационни горива. В допълнение, документът изисква инспектиране на всички товари за Северна Корея в търсене на забранени продукти и технологии.

Станете почитател на Класа