Научна аларма: Идва край за секса, какъвто го познаваме

  • Жителите на развитите страни ще спрат да правят секс и да се оплождат по традиционен начин след между 20 и 40 години, твърди Хенри Грийли, професор в университета в Станфорд (Калифорния, САЩ), в книгата си "Краят на секса и бъдещето на човешкото възпроизводство ", съобщава онлайн изданието.

    Този учен счита, че в този период от време, човечеството ще преразгледа отношението си към секса и размножаването и ще бъде все по-вероятно децата да се раждат от оплождане ин витро, докато родителите, които предпочитат естественото зачеване, ще бъдат заклеймявани от обществото.

    По този начин, напредъкът в геномиката, стволовите клетки и преимплантационна генетична диагностика (PGD) може да доведе през следващите десетилетия до това хората, които разполагат с достатъчно ресурси, да се освободят от стандартното полово размножаване и да постигнат децата им да са освободени не само от смъртоносни заболявания, но да имат определени желани от тях физически и психически характеристики.

    Грийли очаква (експертите да създадат женски гамети ин витро с помощта на стволови клетки, индуцирани и плурипотентни, получени чрез проста биопсия на човек, което ще замени скъпия и труден процес на събиране на яйцеклетки за оплождане ин витро (IVF), от днес.

    Накратко, въпреки че хората ще продължават да правят секс за удоволствие, сексът между хора, които разполагат с възможности за медицински грижи, ще бъде намален значително.

Станете почитател на Класа