Новият "Руски самолет на деня на Страшния съд "

  • Третото поколение въздухоплавателни средства, известни като "самолети на деня на Страшния съд " ще бъде разработен в Русия на базата на Илюшин Ил-96-400, адаптиран за тази мисия, съобщава ТАСС.

    "Вече се разработва техническия проект. Надяваме се, че военните органи ще вземат решение да се продължи работата. За превозващ летящото командване ние избрахме модифицирания самолет ИЛ-96-400 ", заяви анонимен източник от фирмата за производството и научни изследвания Poliot.

    Разработването на нов въздушен команден пункт беше обявено през август 2015 г. от Алексей Комяков, главен изпълнителен директор на компанията Poliot.

    Такива самолети, чийто аналог съществува и в САЩ (известни като "самолет Doomsday"), служи като стратегически команден пункт в хипотетичния случай, че наземните комуникационни мрежи престанат да съществуват и наземната инфраструктура стане неизползваема. Всъщност това е самолет, предназначен за руските политически и военни лидери в случай на ядрена война.

    Днес Русия има четири такива самолета от типа IL-80, разработени на основа на пътническия самолет ИЛ-86. В САЩ за тези мисии отговаря самолетът E-4B, разработен върху платформата на модела Boeing 747.

    Освен военните и политически лидери на страната, тези самолети приемат и екип от оперативната група за управление, съставен от щабни офицери и технически експерти, които отговарят за поддръжката и експлоатацията на специалното оборудване на самолета.

Станете почитател на Класа