Започва церемония по пречистване на светите за маите места

В Гватемала започва церемония по пречистването на свещените за маите места под ръководството на жреци във връзка с предстоящата дата 21 декември, която за мнозина по целия свят отбелязва краят на света, съобщават медии.


Самите маи са считали, че този ден е край на един цикъл и съответно начало на друг, но песимиститепо света го приемат като край на света. Много учени заявяват, че в предсказанияьта на маите няма нищо, квързано с край на света. Според първия секретар на съвета на вождовете на древните народи маи, гарифуна и шинка, населявали Гватемала, Алберто Марокина, този ден означава нов разцвет за културата на маите. Церемонията по пречистването ще се проведе на 20 свещени места на територията на страната.

Жреците призовават за всеобща медитация в името на обединението на народите, обществата и семействата за постигане на мир и промяна на съзнанието на човечеството. Само така, счита той, може да се съхрани майката земя и да се постигне братство между хората на земята. В деня на смяната на епохи в календара на маите в Гватемала се очаква да присъстват над 200 000 туристи. Ще има тържества в националния парк Тикал в присъствието на президента на страната Ото Перес Молина и много чуждустранни делегации.



























РИА "Новости"




Станете почитател на Класа