САЩ скоро ще започнат военни контакти с Мианмар

Съединените щати се готвят да предприемат „развиващи се стъпки” за започване на военни контакти с Мианмар, като начин за подпомагане на започнатите в страната политически реформи, предаде АФП, позовавайки се на високопоставен представител на американските военни.
Пентагонът съобщи, че сътрудничеството най-вероятно ще бъде под формата на „не смъртоносно” обучение на мианмарски офицери, фокусирано върху хуманитарната помощ, военна медицина и „реформа” в отбраната.
„Ние търсим развиващи се стъпки в американско-мианмарското военно сътрудничество. Ние подкрепяме предложението, което внимателно калибрира, по подходящ начин ефективно насочва и обхваща военни контакти в рамките на развиваща се цялостна реформа в Мианмар”, съобщава източник, пожелал анонимност. „В основата си, ние сме заинтересувани и търсим начини за напредък и смятам, че в близко бъдеще ще забележите внимателно премерени действия”, допълва той.
Отношенията между двете държави претърпяха сериозен обрат, след като миналата година военните се оттеглиха от властта в Мианмар.


















АФП

Станете почитател на Класа