Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2024
  • Сподели:

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект.

Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които вълнуват съвременни човек за това какъв е пейзажът на местата, където свършва националният суверенитет и осезаем ли е преходът при преминаването на често невидимата граница.

 

 

 

"Пейзажната фотография на Пантелидис изглежда тиха, но носи жизненоважна тежест. Той винаги организира своите фотографски сесии при облачно небе, с което избягва острите сенки и позволява плавен прочит на фините детайли. Това предлага на зрителя умело изградени документи, чрез които да изследва концептуалните, социалните и политическите аспекти на по-общата идея за границата и нейните осезаеми или неосезаеми последствия. Оригиналният подход на Пантелидис разглежда границите в рамките на други разделителни линии, и ни подтиква да се замислим върху различните форми на невидими граници ­– особено в настоящия исторически момент, в който сме дълбоко потопени в една смътно глобализирана и изцяло дигитална епоха.", споделят организаторите на изложбата.

 

 

 

Кураторът на изложбата Ираклис Папайоану споделя, че фотографската експозиция включва три серии, обединени от темата за невидимите граници. В серията "Нищо лично" (2010-2015 г.) той броди из покрайнините на Солун и обрисува зоната, където градът започва да изчезва, както и различните функции на земите в нея. Във втората си серия "Неутрална зона" (2016-2018 г.) той обхожда периметъра на осемнадесет гръцки затвора, със специално разрешение от Гръцкото министерство на правосъдието, и документира фрагменти от конкретното място, където свободата и нейното отсъствие се срещат мълчаливо от двете страни на твърдо очертана линия. В третата си серия "Гранични линии" (2018-2024 г.), авторът разглежда географските граници, които делят съседни държави като изследва различни райони в северните територии на Гърция.

 

 

 

За автора:

 

Янис Пантелидис е роден през 1969 г. Живее и работи в Солун. Завършва машиностроене в Политехническия университет в Солун. През 2014 г. участва в третата част на фотопроекта "Разходка в града". През 2015 г. Юнивърсити Студио Прес публикува фотокнигата му "Нищо лично", който е показан като индивидуална изложба на Фотобиеналето през 2018 г. на Солунския музей на фотографията. През 2019 г. на 7-ото Биенале на съвременното изкуство в Солун бяха показани редица фотографии от неговия проект "Неизвестни граници". Втората му книга "Неутрална зона" е публикувана от Юнивърсити Студио прес през лятото на 2022 г.

 

 

 

За куратора:

 

Ираклис Папайоану е роден през 1962 г. в Солун. Завършва "Физика" в Аристотеловия университет в Солун (1984 г.), магистратура по фотография в Нюйоркския университет (1992 г.) и получава докторска степен по фотография от Училището по журналистика и масмедии към Аристотеловия университет в Солун (2005 г.). Работи като куратор в Музея на фотографията в Солун от 1999 г. и е негов директор от 2016-2018 г. Той е съорганизатор на ежегодния Международен фестивал на фотографията Photosynkyria (1993-2006 г.), като през 2003 г. и 2006 г. е и художествен директор на фестивала. Преподава фотография повече от 20 години. През последните тридесет години е публикувал множество текстове и есета на тема фотография и е куратор на голям брой изложби. Сред книгите му са: "Марлборо фотографията и лекият див запад" (2009 г.), "Пейзажът на гръцката фотография, между мита и идеологията" (2014 г.), колективната антология от есета "Гръцката фотография и фотографията в Гърция" (ред., 2013 г.), "Природата и истината" (2017 г.) и "Фотографията като енигма" (2020 г.). Превел е на гръцки теоретични трудове на Вилем Флусер, Сюзън Зонтаг, Иън Джефри и Джулиан Сталабрас.

 

 

 

Изложбата "Невидими граници" се организира с подкрепата на "Фотосинтезис" и може да бъде разгледана до 23 юли 2024 г. Тя е продължение на серията гостуващи изложби представящи съвременни гръцки фотографи. През годините в галерия "Синтезис" са показвани изложбите "Chrysalis" на Олга Стефату (2023 г.), "Атон – Цветове на вярата" на Стратос Калафатис (2022 г.), "Дихание" на Джон Демос (2019 г.), "Импровизирани конструкции" на Петрос Ефстатиадис (2017 г.), "Албания на прага на промяната 1990-1991" на Джон Демос (2018 г.) и "Сенки на мълчанието" на Джон Демос (2014 г.).

 

 

Станете почитател на Класа