"Бял лист А4". Как се взимат решенията в ДПС

"Бял лист А4". Как се взимат решенията в ДПС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.07.2024
  • Сподели:

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и един от председателите на партията Делян Пеевски вече са в открита война. „Връщане назад няма“ е лозунг на единия, на другия - „новото начало“. Зад Доган е идеологията, пред Пеевски - лостовете на властта. Партията е една. Засега.

Късно в сряда Доган поиска оставката на Пеевски и на още пет души от ръководството на партията. В обръщение до „депесарите“ почетният председател на ДПС Ахмед Доган пише, че протича „опит за вътрешнопартиен преврат“.

Последва отговор от съпредседателя на партията Делян Пеевски - „няма да се откажа“. Пеевски пише за „реминисценции от отминали времена“ и добавя: „[двамата с Доган ] се познаваме прекалено добре, и двамата знаем каква е истината“.

В четвъртък Пеевски изключи близките до Доган 17 депутати от парламентарната група на ДПС. "Тези колеги направиха фракция ДПС-17 и на практика се самоизключиха", каза Пеевски. Сред изключените е и другият председател на партията Джевдет Чакъров.

През деня официалният сайт на партията и каналите в социалните мрежи няколко пъти видимо сменяха съдържанието си – изчезваха или се връщаха публикации за Доган и Пеевски.

Междувременно стана ясно, че няколко европейски партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) с искане за наблюдение над съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

В "Студио България" на Свободна Европа разговаряхме с депутата Севим Али. По-рано през деня той беше изключен от парламентарната група на ДПС. Той е един от 17-те, присъствали на срещата с Ахмед Доган в Росенец.

 

Най-важното от интервюто

"Днес беше изключен един от председателите на ДПС от другия председател. Това е нещо безпрецедентно, нещо нечувано в историята на ДПС".

"В парламентарната група на ДПС вече се е превърнало в практика, в последните няколко седмици, не си подаваха бели листа, на които ние се подписвахме и когато зададем въпрос: за какво се подписваме (…), тогава на нас ни се каза: нека да има ваши подписи, които евентуално могат да ни потрябват за евентуално внасяне на даден законопроект".

"Разбрахме от трибуната на Народното събрание, от съобщението на председателя на Народното събрание, че ние вече не сме част от парламентарната група на ДПС".

"По устав трябваше ръководните органи на ДПС да проведат заседание дали да подкрепим проучвателен мандат [на ГЕРБ] или не, дали има обсъдени политики с нас, дали искат изобщо подкрепа от нас. Това също не се състоя".

"Централно оперативно бюро [на ДПС] не е заседавало този мандат (след конференцията на ДПС през февруари, бел. ред.). Само два пъти, и то на подписи, сме взимали решения".

"В повечето случаи, в зала, когато гласуваме законопроекти, някой от ръководството на партията казва на другите членове как да гласуват, дали със «за», дали с «против», дали с «въздържал се». В повечето случаи на нас ни се казваше как да гласуваме.

Моделът, с който ние не сме съгласни, е моделът, който е описан и в обръщението, в призива на почетния председател, е едноличното вземане на решение".

"Това не е моята партия - чрез налагане на мнение. Чрез подмятане на едни бели листа, на които ние се подписваме и не знаем под какво ние сме се подписали. Ние това това го научаваме, след като го обявят от трибуната на Народното събрание".

"За мен лично не е било проблем [че Пеевски е санкциониран за корупция]".

"Чак страх да ме е страх [от Пеевски], е силно казано, но всеки нормален човек би се притеснявал от това, което се случва".

"Готови сме и да подкрепим такъв кабинет [на ПП-ДБ] в името на България, в името на това в България да има стабилност, да има предвидимост".

Изключването на депутати

„От трибуната на Народно събрание разбрахме, че от днес с колегите, гласували по волята на д-р Ахмед Доган, вече не сме част от парламентарната група на ДПС“, каза Севим Али.

В четвъртък от групата на ДПС бяха изключени 17-те депутати, които отидоха на среща с почетния председател на ДПС в събота. По думите на Али „част от колегите бяха привикани от ръководството на парламентарната група, без колегите, които се съобразихме с волята на почетния председател д-р Ахмед Доган". Али каза, че "на тях им се е обяснило, че е необходимо по този начин да изключат всички тези - вече ставаме 22-ма - колеги народни представители, които се съобразихме с волята на почетния председател". Сред изключените депутати е и един от председателите на ДПС Джевдет Чакъров.

Според Али "това е нещо безпрецедентно, нещо нечувано в историята на ДПС". По думите му в парламентарната група на ДПС "последните няколко седмици ни се подаваха бели листа, на които ние се подписвахме".

Али даде пример с изключването на заместник-председателката на ДПС Айсел Руфат. "И когато зададем въпрос: за какво се подписваме, тогава на нас ни се каза: нека да има наши подписи, които евентуално могат да ни потрябват за евентуално внасяне на даден законопроект", каза Али. "Говорим за бял лист А4, на който не пише абсолютно нищо", каза Али.

 

По устав

 

„Напрежението в ДПС ескалира след изборите", каза Али.

По думите му според устава на ДПС „председателят на ДПС е и председател на парламентарната група". Али каза, че "преди това има кореспонденция между почетния председател и между председателите на ДПС за това, че трябва да бъде спазен уставът и двамата председатели на ДПС трябва да бъдат и председатели на парламентарната група, като всяко едно решение трябва да се взима с подписите на двамата председатели. Но това за съжаление не се случи".

Али каза, че колективните органи в ДПС не работят. „Центалното оперативно бюро не е заседавало този мандат. Само два пъти, и то на подписи, сме взимали решения", каза Али. По думите ми преди конференцията на ДПС през февруари, на която за председатели бяха избрани Пеевски и Чакъров, бюрото е заседавало всяка седмица.

"В интерес на истината не заседаваше и парламентарната група", каза Али. По думите му „решенията в повечето случаи се взимаха като някой от ръководството казва на останалите колеги как да се гласува. Моделът, с който ние не сме съгласни е едноличното взимане на решения“.

Али каза, че срещу него не е имало заплахи. „Чак страх да ме е страх [от Пеевски] е силно казано, но всеки нормален човек би се притеснявал от това, което се случва“. По-рано Джевдет Чакъров каза, че има отправяни заплахи към изключените депутати. Пеевски отрече.

Станете почитател на Класа