Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независмостта на БПЦ

Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независмостта на БПЦ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.07.2024
  • Сподели:

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх. 

Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ. Той получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. 

"Нашият нов патриарх има аскетически начин на живот, мислене и поведение - нещо, което не сме виждали от времето на патриарх Евтимий. Той е наистина духовен човек. Живял е в манастира. Това е една добра надежда. 

Пред него стои задачата да бъде отворен към обществото - да говори на разбираем език. Не става въпрос само за ума, но и за сърцата на хората". 

Важно е църквата да участва в диалог с обществото, посочи проф. Попмаринов.

"В този труден момент, за да водим и добра дипломация, и разговор с обществото, е важно църквата да обърне поглед към себе си – да бъде "сканирана" във всички измерения. Нужно е да се подходи със здрава ръка по отношение на живота вътре в БПЦ. Има нужда от възраждане на монашеския и на църковния живот, от изграждане на енории, от образование. Църквата се нуждае от духовно възраждане. То ще се отрази и на отношенията с общество, на дипломацията, която се изисква от нея – отношенията с другите православни църкви и църковни общности".

Той коментира твърденията на анализатори за проруски насторения при новия патриарх, както и позицията му срещу признаването на украинската църква.

"Не намирам в това отношение някаква русофилия. В църквата има принципи. Той подхожда чисто канонически".

Проф. Димитър Попмаринов смята, че тези позиции на патриарх Даниил не поставят под риск независимостта на БПЦ. 

"Те ще я заздравят. Ние сме между две църковни сили – Константинопол и Москва. Ще му трябват много усилия, за да пази равновесие в това отношение".

 

Станете почитател на Класа