Картофът “Нотариуса” полита към Гешев. “Възраждане” се правят на партизани. Тръмп плаши Европа

Картофът “Нотариуса” полита към Гешев. “Възраждане” се правят на партизани. Тръмп плаши Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

-Тракторите се прибраха

-Доган строи соларни паркове

-Минчо Празников

 

Правителството и прокуратурата насочват огъня към бившия главен прокурор Иван Гешев заради мрежата за влияние в съдебната система, ръководена от убития Мартин Божанов - Нотариуса. Министърът на правосъдието Атанас Славов каза пред бТВ, че връзката на Гешев с кръговете около Нотарисуа и Петьо Еврото е “явна”.

Два дни по-рано изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов отиде в Софийската районна прокуратура и поиска проверка на всички преписки за Божанов. И той каза, че името на Гешев “излиза пред скоби”.

Президентът Румен Радев поиска по този повод “операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости".

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов каза по Нова телевизия, че е получил “по пощата” имена на прокурори и съдии, които са имали карти за достъп в затворения клуб на Нотариуса.

Интересното тук е, че прокуратурата е имала данни и за частния клуб, и за схемите на Нотариуса отдавна, но започна да прави нещо чак след убийството му. Не пропускайте анализа на Борис Митов, който описва детайлно как всичко е било покривано досега и как много хора сега се правят на изненадани.

 

“Виждате кой по границите блокира”

 

Правителството и протестиращите земеделци подписаха споразумение. Помощи ще има, таванът на стопанство ще е 50 хиляди лева. Отделни групи обаче продължават да протестират. “Виждате кой по границите блокира”, каза председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов.

Виждаме, че по границите има блокади, организирани от партия, чийто лидер носи същото име. “Възраждане” така протестира срещу решението на Конституционния съд, който потвърди, че намерението им да организират референдум срещу еврото е незаконно.

В това време почетният председател на ДПС Ахмед Доган подготвя три големи соларни парка, съобщава “Капитал”. Става въпрос за инвестиции за стотици милиони.

Тръмп и Тъкър

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който отново е кандидат, каза, че би насърчил Путин да нападне страни от Европа, които не плащат достатъчно за отбраната си.

Белият дом нарече тези думи “ужасяващи”. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че всяко такова предположение подкопава сигурността на целия алианс и излага на риск американските и европейските войници.

Един от най-популярните привърженици на Тръмп се срещна с Путин в Москва и записа над 2-часов разговор с него. Чухте вече за Тъкър Карлсън и интервюто. Препоръчвам ви тази история на Николай Лавчиев, за да разберете и кой е Карлсън, и как отиде в Москва, и какво точно каза и не каза Путин.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

 

Няколко истории за Човеци

 

Първо ги хвърлят в затвора, после ги награждават. Между двете изтичат 55 години, но поводът е един и същ - протестът им срещу смазването на Пражката пролет. През 1968 г. тримата са студенти по история. Сега те влизат в историята, но само един е останал жив, за да разкаже. Намерете 5 минути за този видео разказ.

Може да прочетете и разказа на Стефан Дечев за отличените - това са Александър Димитров, Едуард Генов (посмъртно) и Валентин Радев (посмъртно).

Следващата история е за тези, които пазят историята. Те са Иванка, Николай, Златка, Михаил, Мирослав и още десетки като тях. Пазят историята на страната срещу заплата, за която други даже не биха си отворили компютъра.

Възможно ли е една прогноза за времето да бъде... забавна? Да, ако я представя Минчо Празников. С неподправеното си чувство за хумор той кара поколения българи да се усмихнат. На 9 февруари легендарният синоптик навърши 86 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш.

 

 

 

Автор: Иван Бедров

Станете почитател на Класа