Индия проучва "всички възможни механизми" за търговия с Русия

Индия проучва "всички възможни механизми" за търговия с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.03.2022
  • Share:

Индия разглежда "всички възможни платежни механизми", за да заобиколи санкциите, наложени срещу Русия, защото иска да продължи двустранната търговия, съобщава индийският всекидневник The Economic Times.


Сред вариантите, които Ню Делхи проучва, е сключването на споразумения с чуждестранни банки, които не оперират в страните, подкрепили наказателните мерки срещу Москва, или които насочват плащания през руски финансови институции, които не са били засегнати от санкциите.


Друг вариант, който властите на Индия обмислят, е механизмът, използван за изплащане на руския дълг чрез търг на рупии, проведен от Централната банка на Русия. Възстановяването на разходите ще се извършва чрез износ на продукти и услуги.


Резервната банка на Индия и правителството са в постоянен контакт относно мерките, които трябва да бъдат взети, тъй като това е от първостепенно значение за ограничаване на последиците от антируските санкции върху индийската икономика, според източник, запознат с въпроса.


Източникът каза, че "Москва е стар приятел на Ню Делхи и важен съюзник по стратегически причини, въпреки че търговията между двете страни не е много значителна. Русия обаче е основен производител на петрол и газ. Следователно всяко прекъсване на доставките означава увеличение на цената на енергията за Индия", добави той.


През последните години двете страни разработиха механизми за плащане в рубли и рупии, заобикаляйки западните финансови системи. Основно безпокойство за страната е потенциалното въздействие на санкциите върху отбранителните проекти с Русия.


Тази седмица САЩ отново заплашиха Индия със санкции за военните й сделки с Русия.

Станете почитател на Класа