Джефри Сакс: Управляващите в САЩ са в психоза, Китай заплашва хегемонията им

Джефри Сакс: Управляващите в САЩ са в психоза, Китай заплашва хегемонията им
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.05.2024
  • Share:

Джефри Сакс, професор в Колумбийския университет, директор на Центъра за устойчиво развитие:

 

 

Джефри Сакс: Управляващите в САЩ са в психоза, Китай заплашва хегемонията им (видео)

 

 

Ние трябва да сме доволни, че 1,4 милиарда човека в Китай излязоха от бедността. Трябва да сме доволни, че Китай предлага фотоволтаици, електромобили и вятърни турбини на ниски цени – всички неща, които правят възможна трансформацията на енергията.

Вместо това политиката на ръководството на САЩ е белязана от дълбока невроза: Китай е голям и успешен, което означава, че непременно ни е враг.

По същество Китай представлява заплаха за американската хегемония. Това е вярно. Той не е заплаха за Съединените щати. Той не е заплаха за вас или мен и не заплашва да превземе Съединените щати!

Но това застрашава претенциите на САЩ да управляват света. А това предизвиква невротична реакция.

Ако искате да видите тази невротична реакция, отворете Foreign Affairs, списанието на Съвета за международни отношения, организацията на американския истаблишмънт. Във всеки брой — „Още ли сме номер едно? Какво да правим? Как да попречим на Китай да ни изпревари? Как можем да сдържим Китай?

Всичко се върти около Китай. Не защото Китай ни заплашва, а защото Китай показва, че не управляваме света по начина, по който бихме искали да си го представим.

Станете почитател на Класа