Китай с предложение от четири точки за спиране на израелско-палестинския конфликт

Китай с предложение от четири точки за спиране на израелско-палестинския конфликт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2021
  • Share:

Китай представя предложение от четири точки относно ескалирането на палестино-израелския конфликт, заяви в неделя китайският държавен съветник и външен министър Ван Йи.

 

Ван Йи направи забележките по време на председателството на открития дебат на Съвета за сигурност на ООН (ССООН) на тема "Положението в Близкия изток, включително палестинския въпрос" чрез видеовръзка.

Външният министър Ван Йи каза, че ескалиращият конфликт между Израел и Палестина е довел до голям брой жертви, включително жени и деца.

 

Ситуацията е изключително критична и тежка и спешно е необходимо прекратяване на огъня и прекратяване на насилието, подчерта той.

 

Международната общност трябва спешно да продължи напред, за да предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията, да предотврати повторното изпадане на региона в хаос, както и да защити живота на местните хора, каза Ван.

 

Той каза, че палестинският въпрос винаги е бил сърцевината на въпроса за Близкия изток. Само когато палестинският въпрос бъде разрешен цялостно, справедливо и постоянно, Близкият изток наистина може да постигне траен мир и всеобща сигурност.

 

В отговор на настоящата напрегната ситуация Ван изложи предложение от четири точки:

 

Първо, прекратяването на огъня и прекратяването на насилието е основен приоритет. Китай категорично осъжда насилствените действия срещу цивилни и за пореден път призовава двете страни незабавно да спрат военните и враждебни действия и да прекратят действията, които влошават ситуацията, включително въздушни удари, наземни офанзиви и изстрелване на ракети. Израел трябва по-специално да проявява сдържаност.

 

Второ, хуманитарната помощ е спешна нужда. Китай настоятелно призовава Израел сериозно да изпълни задълженията си по международните договори, да премахне цялата блокада и обсадата на Газа възможно най-скоро, да гарантира безопасността и правата на цивилните на окупираната палестинска територия и да осигури достъп за хуманитарна помощ.

 

Международната общност трябва да предостави хуманитарна помощ на Палестина, а ООН трябва да играе координираща роля за избягване на сериозни хуманитарни бедствия.

 

Трето, международната подкрепа е задължение. Съветът за сигурност на ОНН трябва да предприеме енергични действия по отношение на палестино-израелския конфликт, да потвърди категоричната си подкрепа за "решение на базата на две държави" и да накара ситуацията да се охлади възможно най-скоро.

 

ССООН не успя да даде единодушен глас поради възпрепятстването от страна на определена държава. Китай призовава Съединените щати да поемат дължимите си отговорности, да възприемат справедлива позиция и да подкрепят Съвета за сигурност на ООН в изиграването на съответната роля за облекчаване на ситуацията, възстановяване на доверието и политическо уреждане.

 

Китай също така подкрепя ООН, Лигата на арабските държави, Организацията за ислямско сътрудничество и други страни, които имат важно влияние върху региона, за да играят по-активна роля.

 

Четвърто, „решението с две държави“ е основният изход. Китай подкрепя двете страни да подновят възможно най-скоро мирните преговори, основани на „решението с две държави“, за създаване на независима държава Палестина, която да се ползва с пълен суверенитет със Източен Йерусалим като нейна столица, и която ще съществува на базата на границата от 1967 г.

 

Според Пекин, това решение в основата си трябва да реализира мирно съжителство на Палестина и Израел, както и да реализира хармоничното съжителство на арабската и еврейската нации за реализирането траен мир в Близкия изток.

Ван Йи каза, че откакто Китай пое ротационното председателство на ССООН, той е отговорил на настоящото напрежение в Близкия изток като основен приоритет и многократно е подтикнал Съвета за сигурност да обсъжда палестинския въпрос.

 

"Китай ще продължи да засилва усилията си за насърчаване на мирните преговори и да изпълнява задълженията си като ротационно председателство на ССООН", каза Ван.

 

Той добави, че Китай повтаря поканата си към миротворците от Палестина и Израел да водят диалог в Китай и приветства преговарящите от двете страни да проведат преки преговори в Народната република.

 

Ван Йи настоя за единство; да се застане на страната на мира, справедливостта и правдата; да се стои до дясната страна на историята; да се практикува истинска многостранност, за да се настоява за всеобхватно, справедливо и постоянно уреждане на палестинския въпрос на ранен етап.

 

От страна на присъстващите, страните благодариха на Китай за председателстването на събитието и призоваха за незабавно прекратяване на огъня и прекратяване на насилието между Израел и Палестина, както и за охлаждане на ситуацията при спазване на съответните резолюции на ССООН и международните закони.

 

Те също така изразиха вярата си, че членовете на ССООН и международната общност трябва да говорят с един глас, за да насърчават справедливо мирните преговори между Палестина и Израел и осъществяването на мирно съжителство между палестинци и израелци.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа