Възрастните се затрудняват с шофирането, защото виждат твърде много

Повечето от по-възрастните шофьори се чувстват объркани и неспособни да забелязват другите автомобили, велосипедисти или пешеходци, показва изследване, цитирано от „Дейли телеграф“.
Това усещане обаче не се дължи на намалените им зрителни способности, а на неспособността им да филтрират маловажните движения на заден план. Учени от Университета в Рочестър открили областта от мозъка, отговорна за тази способност, и се надяват, че това може да помогне за създаването на тренировъчни техники. При младите хора определена област от мозъка, отговаряща за зрението, активно потиска маловажните движения на заден план, което им помага да се концентрират върху по-малките обекти на преден план. Предишни изследвания показват, че възрастните, както и хора, страдащи от шизофрения и депресия, по-добре забелязват движението на заден план. В по-напреднала възраст мозъкът използва ограничените си ресурси, за да може постоянно да обръща внимание на маловажни обекти на заден план, което води до объркване.
“Количеството визуална информация около нас е огромно и човешкият мозък не обработва всичко, което виждаме. По-добрата способност на възрастните хора да възприемат движенията на заден план може да изглежда като предимство, но в динамична визуална среда, в каквато попадаме, когато сме зад волана, неспособността да блокираме маловажното ни пречи“, обясниха учените, провели изследването.

Станете почитател на Класа