Как влияе времето върху настроението ни?

Ново изследване на връзката между времето и настроението опровергава стари митове и разкрива потенциални нови терапии срещу зимната меланхолия, съобщи „Дискавъри“.
Първият развенчан мит е, че всички се чувстват зле, когато времето е лошо. Оказва се обаче, че повечето хора попадат в една от четирите категории, когато става въпрос за техните настроения и времето, твърдят учените от Университета Хумболт в Берлин, изследвали 2000 германци. Според Яп Денисен и неговите колеги тези четири категории са: хора, които не се влияят от времето или сезоните, хора, които обичат лятото, хора, които мразят лятото, и хора, които обичат дъжда. Освен това учените установили, че децата обикновено попадат в същата категория като своите майки. Засега обаче не е ясно дали тези категории имат генетична основа или разграничението се появява на по-късен етап от живота ни.
Възможно е една съществена причина за сезонните депресии да не е нито генетична, нито придобита, а да се дължи на недостиг на витамин D, който се съдържа в рибата и обогатените млечни продукти, но се произвежда и от кожата при излагане на слънчева светлина. Досегашни изследвания са показали, че допълнителният прием на витамин D подобрява настроението и намалява чувството за отпадналост. Въпреки че витамин D не е панацея за всички сезонни депресии, той със сигурност е още един фактор, който може да се има предвид в борбата срещу влиянието на времето върху нас, смятат учените.

Станете почитател на Класа