Ню Йорк Таймс: Украинските сили използват нова тактика в Донбас

Ню Йорк Таймс: Украинските сили използват нова тактика в Донбас
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    07.10.2024
  • Сподели:

Вестник "Ню Йорк Таймс" (NYT) анализира стратегията на Украйна в настоящия етап на войната с Русия и стига до извода, че украинските въоръжени сили се опитват да победят руската армия, като изчерпят ресурсите ѝ в тежка и кървава битка за градовете в Донбас.

Предстои да видим доколко успешна ще бъде подобна тактика, смятат авторите на публикацията. Журналистите от NYT, цитирани от "Нюз бг", напомнят, че през последната година Украйна загуби няколко града в Донецка област - но само след ожесточени сражения, в които руската армия загуби голям брой военни и техника.

В интервю за изданието военният експерт Николай Белесков от украинския държавен Институт за стратегически изследвания нарича това стратегия на "търговия с пространство за руски загуби".

"Въпросът е колко ще загубят, докато разберат, че това е безсмислено", цитира NYT военен от 411-и батальон на ВСУ, който се сражава край Покровск. Според него обаче някои украински командири също "предпочитат да напуснат дадена позиция или населено място, ако това намалява броя на жертвите сред личния състав".

Според някои от анализаторите, интервюирани от изданието, офанзивата на ВСУ в Курска област е допринесла за изчерпването на украинските ресурси.

Военният експерт Паси Паронинен от финландската компания Black Bird Group отбелязва, че през последните два месеца руската армия е завзела около 700 кв. км украинска територия, което е около три пъти повече, отколкото е окупирала през юни и юли.

Въпреки това все още има дълъг път до постигането на руската цел за завземане на целия Донецк, продължава изданието. За целта руската армия ще трябва да поеме контрола върху около 10 000 кв. км, което е около пет пъти повече от окупираните от нея през последната година.

В същото време, според данните, цитирани от авторите на публикацията, Русия губи всеки ден в Украйна почти 1,2 хил. убити и ранени военнослужещи, а броят на повредените руски бронирани машини е около три пъти по-голям от украинските загуби.

Според експертите на британския Кралски институт на обединените служби (RUSI) при сегашните темпове на руските загуби и скоростта на производство в руските заводи до 2026 г. Русия ще изчерпи запасите си от тежка техника.

Украйна обаче, която разполага със значително по-малко ресурси както по отношение на броя на наборниците, така и на потенциала на военната си индустрия, също търпи значителни загуби, продължават авторите на публикацията.

Според експерти, интервюирани от NYT, Украйна е в състояние да устои на битката за Донбас и да изчака, докато руските загуби започнат да имат кумулативен ефект.

Но някои от събеседниците на публикацията смятат, че рискът за ВСУ се е увеличил след началото на операцията им в Курска област.

 

Станете почитател на Класа