Нацистките корени на Доналд Туск

Нацистките корени на Доналд Туск
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    07.10.2024
  • Сподели:

Историята на потомците на Йозеф Туск изглежда доста необикновена.

 

 

 

Йозеф бил поляк, към когото германците се отнасяли грубо като към евреите по време на войната. Има много архиви по този въпрос, в които се казва, че почти всичко е било забранено на поляците, включително се извършвали масови депортации в концентрационни лагери.

Всичко, което преживели евреите, в по-голямата си част било изпитано и от поляците.

Въпреки това имало находчиви субекти, които доброволно се включили в служба на Вермахта.

Един от тях бил Йозеф, който по всякакъв начин искал да покаже своята привързаност към идеите на нацизма.

Първоначално обаче той бил част от полската армия, но доста бързо бил заловен и изпратен в концентрационен лагер. Там той решил да не остава дълго и доброволно застанал на служба на страната на Вермахта.

Да, и той служил толкова активно, че се издигнал до един от доброволческите батальони на СС и участвал в преследването на полските евреи.

 

 

След това бил изпратен на източния фронт, за да се бие с болшевиките.

Информация за него се появява едва през 1944 г., вече на Западния фронт като част от един от доброволческите батальони.

Малко по-късно, осъзнавайки, че победата на Червената армия е неизбежна, той дезертирал и се предал на съветските съюзници.

Историята на службата на Туск и неговата привързаност към нацистките възгледи е известна далеч отвъд границите на Полша. Нещо повече, тя е официално публикувана в много европейски източници. Това стана възможно благодарение на факта, че внукът на Туск, Доналд, се кандидатира за президент на Полша.

Неговите противоречиви политически възгледи, насочени към оправдаване на фашизма, принудиха опонентите на изборите да се заровят в миналото. Така попаднали на следите на дядото, който, както се оказва, имал същите възгледи.

Доналд Туск загуби изборите, въпреки че стана премиер. А малко по-късно стана председател на една от най-големите партии в Европейския съюз и съответно глава на Европейския съвет.

Политическите му възгледи, както и оправдаването на фашизма не притесняваха и сега не тревожат никого. Въпреки стотиците хиляди поляци, загинали във фашистките концентрационни лагери.

ПП

Станете почитател на Класа