Израел отбелязва най-тъжната си годишнина, но целият свят трепери

Израел отбелязва най-тъжната си годишнина, но целият свят трепери
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    07.10.2024
  • Сподели:

Израел днес отбелязва една от най-тъжните годишнини в историята си.

Точно преди година, членове на Хамас нахлуха от Ивицата Газа в Израел. Убиха над 1200 души и взеха около 250 души за заложници.

Около 90 души остават в плен. В памет на жертвите, в Израел се проведоха възпоменателни церемонии. Демонстрации за загиналите и пленените имаше и в различни държави по света.

В навечерието на първата годишнина върху стените на Стария град на Йерусалим бяха прожектирани изображения на заложниците.

По повод първата годишнина от безпрецедентното нападение на „Хамас“ израелският президент Ицхак Херцог ще участва във възпоменателна церемония в един от най-тежко засегнатите градове.

Тази вечер и в Централната Синагога в София ще се проведе възпоменателна церемония по повод една година от кървавата атака.

Основните реакции на световните лидери на последвалите събития бяха срещу разширяване на конфликта и призиви за намаляване на напрежението в Близкия изток - цел, която не е постигната.

Отговорът на Тел Авив

Израелската офанзива срещу "Хамас" в Газа напредваше, но световното внимание се насочи към влошената хуманитарна ситуация в района. За година палестинските жертви в анклава надхвърлиха 41 хиляди, по данни на контролираното от Хамас здравно министерство.

От Тел Авив настояваха, че ще унищожат групировката и ще освободят заложниците. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че наред с кампанията в Газа Израел се подготвя за реакция при необходимост и в други райони. 

Изявленията от Вашингтон в подкрепа на Израел се съчетаваха с настояване да се пази животът на цивилните. Президентът Джо Байдън критикува прекалените военни действия и безразборните бомбардировки. 

Над 100 от заложниците в плен бяха върнати по време на кратко примирие, но другите останаха в ръцете на Хамас. Ново прекратяване на огъня не беше постигнато.

Убити бяха много от командирите на групировката, включително лидерът Исмаил Хания.

С експлозии на пейджъри и ръчни радиопредаватели беше нанесен сериозен удар по членовете на ливанското радикално движение Хизбула. Убит беше и самият лидер на движението Хасан Насрала.

Днес, точно на годишнината от атаката,  светът очаква мащабен израелски удар срещу Иран, включително срещу ядрени обекти.

По-рано тази седмица Иран изстреля десетки балистични ракети срещу израелски обекти и причини щети, включително в израелски военновъздушни бази, въпреки че ЦАХАЛ отрече да са засегнати самолети или критична инфраструктура.

ЦАХАЛ обеща, че отговорът ще бъде "сериозен и значителен".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че страната му е изправена пред война на седем фронта. Той нарече седмината - които включват "Хизбула" и подкрепящия я Иран - "врагове на цивилизацията".

 

Станете почитател на Класа