Байдън за решението на съда за Тръмп: Това е опасен прецедент

Байдън за решението на съда за Тръмп: Това е опасен прецедент
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.07.2024
  • Сподели:

 

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужасно лоша услуга" за американците.

„Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки от нас е равен пред закона. С днешното решение на Върховния съд за президентския имунитет това фундаментално се промени. Това решение означава, че на практика няма ограничения за това, което президентът може да направи. Това е нов правен принцип и опасен прецедент", заяви Джо Байдън

Върховният съд на Съединените щати постанови, че президентите на страната трябва да имат имунитет от съдебно преследване в случаите, когато изпълняват конституционните си задължения и правомощия. Бивши президенти могат да бъдат съдени само за лични действия, т.е. такива, които не са свързани с президентския пост. Доналд Тръмп приветства решението на съда като "голяма победа" за демокрацията.

Станете почитател на Класа