Българи взеха участие в международен форум в Санкт Петербург

Българи взеха участие в международен форум в Санкт Петербург
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.07.2024
  • Сподели:

За поредна година от 22 до 25 май 2024, в Санкт Петербург – Русия – се проведе „XVIII МЕЖДУНАРОДНЫЙ МЕДИА-ФОРУМ «ДИАЛОГ КУЛЬТУР»“.

 

В него взеха участие десетки журналисти, кореспонденти, документалисти, редактори, творци, културни деятели и създатели на съдържание от различни страни, като показаха проекти, снимки, видео материали, филми и продукции от своите краища, чрез които демонстрираха своята култура, изкуство, нрави и традиции.



 

България бе представена от Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти и Никола Зафиров, който участва със своя фотопроект и показа красотата на България и българските обичаи.

Надежда Ликоманова-Зафирова участва като репортер и журналист и засне емоциите и детайлите на място. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Събитието бе открито на 22 май, в официална церемония, в театъра на Ермитажа от Михаил Пиотровски, директор на Ермитажа.

С приветствени речи участниците бяха посрещнати от кмета на Санкт Петербург, Мария Захарова, директор на отдел информация и печат в Министерството на външните работи на Руската Федерация, Владимир Кочин, изпълнителен директор фонд “Русский Мир”, Владимир Соловьев, председател Съюза на журналистите в Русия и Ашот Джазоян председател медиаконгрес “Сдружение на журналистите”, секретар на Съюза на журналистите, който приветства всички участници диалога да започне не само, когато видим творчеството, но когато опознаем страната, историята и културата.

Студенти от Московския и Ленинградския университет посрещнаха гостите облечени в националните костюми на различните държави и ги поздравиха със стихотворения на съответния език. Деца изсвириха музикално поздравление на Дмитрий Шостакович с цигулки.

 

 

След официалното откриване започна практическа конференция на тема “Ново поколения Евразия. Диалог между културите и културата на диалога”.

Говорители от различни държави представиха и обсъждаха редица интересни и належащи въпроси, относно бъдещето на взаимните връзки и развитието на културата между народите, както и запазването им.

Втората част на практическата конференция беше на тема “Руската култура в медийното пространство на Евразия. Продължение на Диалога”. В нея бяха показани презентации на трансгранични проекти, създадени от млади представители на Русия и страните от Евразия.

Плътната програма за деня завърши с фестивал на краткометражни документални, анимационни филми, телевизионни програми и блогове на тема “Евразия. Новото поколение на диалог”.

На следващия ден се откри международната мултимедийна изложба “Евразия. Ново поколение на диалог”, която бе позиционирана в главния щаб на Ермитажа.

Общо 50 млади участници от различни страни представиха своите проекти – Азербайджан, Армения, България, Беларус, Гърция, Грузия, Египет, Италия, Китай, Казакстан, Киргистан, Мексико, Полша, Русия, Сърбия, Турция, Узбекистан, Франция и Таджикистан.


 

След което форумът продължи в театъра на Ермитажа и бяха показани втората част от фестивала на краткометражни, документални анимационни филми, телевизионни програми и блогове на тема „Евразия. Новото поколение на диалог“.

Вторият ден от медиа-форума завърши с връчване на наградите „За висок принос за диалог на културите“. На всички участници подариха шалове и пристъпиха към награждаването на дипломи за авторите на визуални проекти „Евразия. Новото поколение на диалог“. Последваха благодарности към организаторите и студентите по журналистика, участвали в цялостната изграждане на събитието.

През 24 и 25 май беше организиран „Диалог на практика“. Участниците от форума имаха възможност да направят репортаж „Откривам Русия“, като бе организирана екскурзия в Санкт Петербург и околностите, както и град Твер, Великий Новгород, град Тула, град Клин, посещение на Музея-къща на А. С. Пушкин, Дом-музей на П. И. Чайковски и имението на Л. Н. Толстой.

„XVIII МЕЖДУНАРОДНЫЙ МЕДИА-ФОРУМ «ДИАЛОГ КУЛЬТУР»“ показа как чрез диалог се опознават различни култури, традиции, ценности и идеи. Колко е пъстър и различен света и в същото време колко народите са еднакви в своите различия. За изкуството няма граници и пречки.

 

 

 

 

Автор на статията и снимковия материал :
Надежда Ликоманова-Зафирова

Станете почитател на Класа