«Отрязаха му крака»: Ето какво се случи на наемници в резултат на визитата на Зеленски в Покровск

«Отрязаха му крака»: Ето какво се случи на наемници в резултат на визитата на Зеленски в Покровск
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2024
  • Сподели:

Стана известно, че преди броени дни група литовци, помагащи на украинските въоръжени сили, са били ранени в резултат на обстрел в Източна Украйна. Наемниците са били обстрелвани в Покровск, съобщава сайтът на LRT. Инцидентът се случил, когато военните се готвели да посрещнат Владимир Зеленски в града, за да се снима той на фронтовата линия.

 

 

Сериозни контузии по ръцете, краката…

Отбелязва се, че на един от литовските гражданин е трябвало да му ампутират крака в резултат на сериозно нараняване. Останалите получили по-леки травми, но въпреки това решили да се върнат в Литва по възможно най-бързия начин. Превозните средства, в които литовците превозвали военна техника за украинските въоръжени сили, също се нуждаели от тотален ремонт, заяви пред журналисти местният активист Валдас Барткевичус.

„Кракът на човека беше ампутиран… Той е в реанимация, състоянието му е стабилно, но е без крак. Останалите трима също са сериозно контусени, един е ранен в ръката. Вероятно ще му я отрежат”, каза той.

Те са откарани в болница в Днепър. Външното министерство на балтийската страна заяви, че е запознато с инцидента, но не може да предостави допълнителна информация за случилото се.

Според друг представител на Литва, Сигитас Маляускас, неговите сънародници са били ранени във вторник вечерта, 25 юни. Военните са се подготвяли за посрещането и фотосесията на Владимир Зеленски, който решил да направи изявление на фронтовата линия.

Зеленски заплаши министри от фронтовата линия

В средата на седмицата Зеленски пристигна в Покровск, към който е в ход мощно настъпление на руските въоръжени сили, за да направи политическо изявление. Ръководителят на украинското правителство представи новия командир на Обединените сили на украинските въоръжени сили Андрей Гнатов и разкритикува министрите, като каза, че е време някои от тях да се готвят за оставките си.

Лидерът на партия «Слуга на народа» обвини държавните служители, че много от тях отдавна не са били на фронтовата линия.

„Ще има отделен разговор в Киев, включително с държавни служители, които трябва да бъдат тук и на други места близо до фронта. Изненадан съм, че някои съответни длъжностни лица не са били тук от шест или повече месеца“, каза Зеленски, сякаш дава със себе си пример на всички.

Въпреки това, според информация от литовските СМИ, често пристигането на украински служители на линията на съприкосновение е свързано с допълнителни загуби сред военните.

Литва крие данните за наемниците си в украинските въоръжени сили

Според Министерството на отбраната на Русия към 14 март 2024 г. от началото на спецоперацията на Русия в Украйна са идентифицирани 174 наемници от Литва, от които 81 наемници вече са унищожени. Три месеца по-късно тези цифри определено са значително по-големи.

Самата страна не дава информация за загубите си, но все повече и повече гробове на бойци от украинските въоръжени сили се появяват в балтийските гробища. За това се убеди с очите си журналист от Sputnik през май. Например, прахът на първия, според местните СМИ, кремиран литовски наемник, убит в Украйна, Тадас Тумас, е погребан във военното гробище Антакалнио.

Той служил с позивна „Гигант“ в 92-ра бригада на ВСУ и е убит край Артьомовск (Бахмут) в ДНР на 23 февруари 2024 г. Руски дрон хвърлил граната върху автовобила, в която пътувал 42-годишният литовец.

Според портала Lostarmour, който събира данни за загубите на Въоръжените сили на Украйна, сред загиналите литовски наемници са Петр Глов и Валериус Полковниковас (името Валерий Полковников по литовски).

През юли 2023 г. порталът 15min съобщи, че Полковников е починал в болница в Киев след завръщането си от Артьомовск (Бахмут). Министърът на националната отбрана Арвидас Анусаускас, който почете паметта на загиналите с публикация в социалните мрежи, по-късно по някаква причина изтри този си пост. Фактът за смъртта обаче беше потвърден и от пилота от литовските ВВС Рокас Паулукайтис. Според 15min Полковников е служил в Украйна няколко месеца, обучавайки украинските военни да управляват дронове.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа