Никога не сте подозирали, че колата ви се поврежда така при жегите

Никога не сте подозирали, че колата ви се поврежда така при жегите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.07.2024
  • Сподели:

Експерт даде препоръки за защита на автомобилната батерия при горещо време. Той отбеляза, че през лятото акумулаторите на колите са особено уязвими поради високите температури, които ускоряват електрохимичните процеси и могат да причинят повишено изпаряване на електролита, саморазреждане, корозия и разграждане на материалите на батериите.

Това намалява капацитета и общата производителност на батерията.

За да се удължи живота на батерията в горещо време, специалистът съветва да избягвате дълбоките разряди и да поддържате устройството в добро техническо състояние чрез редовно зареждане. Недостатъчното или презареждането може да доведе до по-бързо износване на батерията.

Също така е важно да се спазва температурния режим. При температури над +25 градуса се ускорява изпаряването на електролита и се увеличава рискът от термично изтичане, което може да повреди батерията. Оптималната температура за работа на батерията е в диапазона от +20 до +25 градуса.

За да защитите акумулатора при горещо време, осигурете вентилация и избягвайте пряка слънчева светлина. Когато инсталирате акумулатора, трябва да се внимава да се осигури добра вентилация за отстраняване на топлината.

Затова през топлия сезон е по-добре да паркирате колата на сенчести места с добра вентилация.

Оптимизирането на натоварването на батерията също е важно. Честите кратки пътувания и дългите периоди на престой могат да доведат до недозареждане на акумулатора, а шофирането по лоши пътища може да доведе до механични повреди.

Свързването на допълнителни консуматори на енергия, като мощна аудио система или допълнителни фарове, увеличава натоварването на батерията.

Ако се появят признаци на прегряване, като специфична миризма или значително повишаване на температурата, трябва да оставите акумулатора да се охлади.

Пренебрегването на такива сигнали може да доведе до сериозна повреда на акумулатора.

 

Станете почитател на Класа