Шамар за Запада: Моди към Путин с интересно предложение

Шамар за Запада: Моди към Путин с интересно предложение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2024
  • Сподели:

Парадоксално, но желанието на колективния Запад да „изолира“ Русия, тръгна в точно обратната посока. Страните от Азия, Африка и Латинска Америка, които в миналото бяха колонии и полуколонии на европейските империи, не искат да чуват вече антируска риторика. Владимир Путин бе посрещнат с отворени обятия от Китай, ОАЕ, Саудитска Арабия, Северна Корея, Виетнам, а сега се появи информация за предстояща визита в Русия на министър-председателя на Република Индия Нарендра Моди.

 

 

 

Визитата на главата на индийския кабинет ще се състои на 8-9 юли тази година. Датите може да се променят, но премиерът, който наскоро спечели парламентарните избори, явно има голямо желание да посети Москва. За последно лидерът на индийското правителство посети Русия отдавна – през 2019 г., и то не столицата, а Владивосток.

Моди не е стъпвал в Москва от 2015 г. Подобна високопоставена визита би била още един удар върху американоцентричния световен ред. В крайна сметка Индия се възприема във Вашингтон като „най-голямата демокрация на планетата“.

Вярно е, че въпреки това през последните години припламваха и искри в американо-индийските и британско-индийските отношения.

Точно преди изборите Нарендра Моди започна да изтегля златните резерви на страната от Банката на Англия: става дума за сто тона злато, съхранявано на брега на Темза от 90-те години на миналия век.

Офисите на Би Би Си в Ню Делхи бяха нападнати, след като либерални пропагандисти обвиниха премиера в «ислямофобия» (сериозно обвинение за държавен глава с мюсюлманско «малцинство» от 202 милиона човека). А представители на национално-сепаратистката опозиция бяха атакувани от индийските разузнавателни служби в САЩ и Канада. Да, Моди обича да действа точно така.

Белият дом е раздразнен преди всичко от независимата външна политика на бившия „скъпоценен диамант в короната на Британската империя“. Това включва сътрудничеството с Ислямска република Иран (индийците строят голямо пристанище там, за да активизират търговията, а след трагичната смърт на иранския президент Ибрахим Раиси обявиха траур, това никак не е маловажно) и като цяло неутралното отношение към новото афганистанското правителство и, естествено, невероятните темпове на укрепване на връзките с Русия. Благодарение на намесата на Индия ударът на санкциите бе значително смекчен.

През 2023 г. търговският оборот между Русия и Индия достигна 65 милиарда долара. За сравнение: през 2021 г. търговията между двете страни бе само 13,5 милиарда, планирано бе да бъдат достигнати 30 милиарда до 2025 г. Но през първото тримесечие на тази година беше поставен исторически рекорд в двустранната търговия (17,5 милиарда долара).

По интензивност на търговските отношения на Индия Русия отстъпва само на САЩ (119 млрд. долара), Китай (116 млрд. долара) и Обединените арабски емирства (78 млрд. долара), но изпреварва значително Саудитска Арабия (44 млрд. долара).

А в близко бъдеще търговският оборот между РФ и Индия ще заеме трето или дори второ място. Това е повече от сигурно, имайки предвид настоящите темпове.

Това ще обсъдят в Кремъл Владимир Путин и Нарендра Моди, последният има много интересни предложения в тази посока, изразени по-рано от представители на двете държави (подобряване на финансовата инфраструктура, развитие на международния транспортен коридор «Север-Юг», увеличаване на индийския внос в Русия и др.).

Но не само. Първо, президентът на Русия лично ще информира индийския премиер за своята визия за конфликта в малоруската земя. Въпреки че Ню Делхи участва в швейцарската „среща на върха за мир“, той не се присъедини към окончателната декларация.

Целта на Русия е да унищожи хегемонията на Запада в света, целта на Индия е да стане един от лидерите на Глобалния юг и да формира свой собствен макрорегион. Едва ли е възможно това да стане без рухването на западната хегемония.

Вашингтон не иска да предаде юздите на управлението на така наречения „Трети свят“ на други лидери.

Индия му трябва само като антикитайски таран. Моди е наясно с този проблем.

Второ, вероятно ще говорят за военно-техническото сътрудничество. Проблемите тук са налице, но са обективно обусловени. Русия насочва максималните си усилия за осигуряване на въоръжените си сили с всичко необходимо, тъй като се води война. В тази връзка нито един военно-промишлен комплекс в света няма да може да изпълни всички поръчки, получени преди това от чужди държави. Дори САЩ прехвърлят доставките на ракети за системата за ПВО Patriot за Швейцария до 2031 г. Загубата на индийския пазар обаче ще е много неприятна за Русия. През декември 2021 г. беше съобщено, че поръчките на военна техника от Индия към Русия възлизат на 14 милиарда долара. Със сигурност ще се намери решение.

И, разбира се, страните ще обсъдят прехода към новата система на световен ред (системата на макрорегионите), която заменя глобалистката. За това обаче ще говорим в друга статия, когато наближи посещението на Моди.

Между другото, геоикономическият проект МТК (международен транспортен коридор) «Север-Юг» е пряко свързан с това.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа