Еврозоната е изправена пред нова криза заради действията на Франция – Financial Times

Еврозоната е изправена пред нова криза заради действията на Франция – Financial Times
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2024
  • Сподели:

Колумнистът на Financial Times Гидеон Рахман заяви, че действията на Франция, ако крайни политически сили спечелят Народното събрание, ще доведат до нова криза в еврозоната.

„Франция може да предизвика следващата криза в еврозоната. Неконтролираното нарастване на бюджетния дефицит и конфронтацията с Брюксел и Берлин са ключът към проблемите“, пише Гидеон Рахман.

Авторът посочи, че еврозоната е изправена пред дълъг период на нестабилност. Според наблюдателя, ако крайни политически сили спечелят предстоящите избори за френския парламент, то в най-добрия случай те ще потопят Франция в период на продължителна нестабилност, а в най-лошия ще бъдат предприети разточителни мерки, които ще провокират икономическа и социална криза.

„Влошаващата се ситуация във Франция бързо ще се превърне в проблем на ЕС“, обясни колумнистът.

Припомняме, че по-рано вестник Les Echos съобщи, че френският премиер Габриел Атал, назначен на поста от френския президент Еманюел Макрон,е започнал все повече да се дистанцира от ръководителя на „Петата република“ по време на предизборната кампания за Народното събрание. Атал се провъзгласи за «свободен» министър-председател и представи собствената си политическа програма, призовавайки гражданите на страната да го изберат за следващ ръководител на правителството.

 

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа