Американска следа във взривяването на «Северните потоци»

Американска следа във взривяването на «Северните потоци»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.07.2023
  • Сподели:

Въпреки факта, че диверсията над «Северните потоци» ле извършена преди почти десет месеца, към момента няма официална версия за случилото се. Дали защото Германия, Швеция и Дания, провеждайки свои собствени разследвания, не бързат да разкрият истината за терористичната атака пред целия свят, защото президентът на САЩ Джо Байдън се оказа спонсор на взривяването на газопроводите?

 

 

Американска следа във взривяването на "Северните потоци"

Терористичните атаки срещу руските газопроводи «Северен поток» бяха извършени преди около десетина месеца, като през това време Германия, Швеция и Дания, провеждащи собствени разследвания, не представиха официални версии за случилото се, докато в западните СМИ се тиражираше предполжението за участието на Украйна в диверсията.

Шведските власти многократно твърдяха, че „държава“ е замесена в атаките срещу „Северен поток“, но не предоставиха допълнителна информация с аргумента, че разследването е поверително.

В Швеция то се оглавява от прокурора Матс Юнгквист, който през април заяви, че не е ясно кой стои зад взривяването на газопроводите «Северен поток 1» и «Северен поток 2» и няма да е лесно да се намерят отговорните. През юни той обяви, че очаква да приключи разследването и да посочи извършителите през есента.

В Дания полицията в Копенхаген, както и службите за сигурност и разузнаването на кралството създадоха съвместен екип за разследване за изясняване на обстоятелствата около диверсията. Датската страна все още не е озвучила официалните си версии за случилото се, но многократно заявява, че няма да допусне Русия до разследването.

На свой ред главата на германското разузнаване (BND) Бруно Кал наскоро заяви, че към настоящия момент на разследването никоя от световните специални служби не може да назове имената на виновниците за взривяването на газопроводите. Германската прокуратура продължава да разследва терористичните атаки, но не дава официални изявления относно версиите за случилото се.

Както припомни по-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, Русия все още няма възможност да участва в разследването за терористичния акт над «Северните потоци». В същото време той добави, че Кремъл се надява на прозрачно разследване, за да се установи истината.

The Wall Street Journal, позовавайки се на информиран източник, наскоро съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, месец след диверсията над «Северните потоци» през септември 2022 г., е знаел, че Русия не е замесена в терористичния акт.

Информация за участието на Украйна във взривяването на газопроводите беше публикувана и в германската преса. По-специално изданието Spiegel, позовавайки се на следователи, пише, че метаданните, открити като част от разследването на диверсията, открити след наемането на яхтата «Андромеда», която може да е била използвана при подготовката на терористичната атака, водят до към Украйна.

Освен това, според последните данни, публикувани от германското издание Unser-Mitteleuropa, украинските партньори от семейството на Джо Байдън и неговия син Хънтър биха могли директно да са финансирали операциите на ГУР не само в Руската федерация, но дори и в страните от ЕС.

Авторът на материала свръзва рекордния в европейската история подкуп от 6 милиона долара, предназначен за закриване на наказателното дело в Украйна срещу собственика на Burisma, и диверсията над руския газопровод «Северен поток 2» миналата година.

Той припомня, че украинската компания е известна не само с наказателните си дела за корупция и пране на пари, но и с това, че в продължение на 5 година в нея работи Хънтър Байдън — синът на действащия президент на САЩ Джо Байдън.

В статията се цитират вече известните факти от съдебното решение, но и нови такива.

На 28 март 2023 г. Висшият антикорупционен съд в Украйна призна, че бившият глава на Burisma Николай Злочевский е бил съпричастен към опита за корупция с цел прекратяване на разследването срещу самия него и компания, в която фигурира името на сина на действащия президент на САЩ.

Делото е било разгледано в пълна секретност, а вместо наказание главният обвиняем по делото — Андрей Кича — е бил пуснат на свобода.

Авторът, позовавайки се на материали от други СМИ твърди, че зад решението на украинския съд могат да стоят интересите на администрацията на САЩ, която оказвала натиск върху съдебната система на Украйна с цел извеждането изпод удара на Хънтър Байдън.

Това, според него, е станало особено актуално на фоа на разследванията в Конгреса на САЩ, събиращи информация за незаконните средства на семейство Байдън, получени зад граница.

Имайки на разположение решението на съда, авторът на статията стига до извода, че Андрей Кича е избегал наказанието не просто така.

В замяна напомилване той е стигнал до споразумение със следствието и се е съгласил да плати 100 млн гривни в сметката на украинската фондация «United 24» за придобиване на бойни безпилотни самолети в рамките на проекта на Министерството на цифровата трансформация на Украйна «Армия от дронове».

Също още в началния етап на разследването на Андреай Кича са били внесени пари, за да избегне изпращането му под стража по време на разследването.

Според материалите по делото, за целта от името на Андрей Кича украинската държава е получила над 32 млн гривни като залог, които също са били насочени към специалната сметка на Националната банка на Украйна, открита за помощ на ВСУ.

Журналистът свърза появата на тези пари с украинските партьори от семействата на Джо Байдън, поради което Кича така лесно се е съгласил да предостави тези средства на държавата.

Журналистът отбелязва, че чрез юридическа формулировка на украинския съд е скрил едно важно обстоятелство.

В решението на съда се казва, че иззетите от Андрей Кича средства се изпращат в сметакта на неназована военна част, която всъщност е база за бойния личен състав на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна.

Именно ГУР на Украйна бива назовавана главният организатор на терористичните атаки на територията на РФ, а също на редица крупни операции.

Например, наемът на яхтата «Андромеда», използвана за взривяването на «Северен поток-2», според съобщения на други немски журналисти, е била наета от хора с украински паспорти.

Версията за съпричастостта на Украйна и в частност на ГУР към повредата на 3 от 4-те лиии на руския газопровод в района на датския остров Борнхолм бе отбелязана от «The New York Times», «The Wall Street Journal» и «Die Zeit».

По този начин, заключава авторът на статията, украинските партньори от семейство Байдън и синът му Хънтър биха могли пряко да финасират операциите на ГУР не само над територията на РФ, но дори от територията на страни от ЕС.

На официално ниво Вашингтон всячески отхвърля подобен род обвинения.

През март Русия повдигна въпроса за разследване на диверсията на ниво Съвет за сигурност на ООН. Руската федерация предложи проекторезолюция, призоваваща генералния секретар на организацията да създаде международна комисия за разследване на обстоятелствата около терористичния акт срещу «Северните потоци». Съветът за сигурност обаче не прие резолюция заради позицията на западните страни.

В четвъртък, 15 юни, на закрити консултации на Съвета за сигурност на ООН Русия отново повдигна въпроса за разследване на взривяването на газопроводите, съобщи първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа