„ООН получи по-малко пари за нуждаещите се народи, отколкото Западът похарчи за оръжия за Киев“

„ООН получи по-малко пари за нуждаещите се народи, отколкото Западът похарчи за оръжия за Киев“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.07.2023
  • Сподели:

Средствата, които ООН е събрала досега тази година, за да помогне на народите в нужда по целия свят, съставляват само 20% от сумата, която САЩ и техните съюзници са похарчили за оръжия за Украйна, каза руският пратеник в ООН Василий Небензя.
„Щедростта на западните донори по отношение на кризата в Украйна, която те самите провокираха, изглежда двулична. Когато става дума за Сирия, Йемен, африканските страни, нашите западни колеги или нямат пари, или ги отпускат много неохотно и на малки порции,", каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН.
„Но за Украйна, само за оръжия, САЩ и техните съюзници вече са похарчили толкова, колкото Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси – СКХВ - поиска през 2023 г., за да предостави хуманитарна помощ на всички народи в нужда по света – около 55 милиарда долара. От тази сума, между другото, към днешна дата СКХВ е получила само 20%. Представете си на колко хора по света можеше да се помогне, ако западните дарители наистина го искаха".
„Но не, за тях е по-важно да харчат пари за оръжия, обогатявайки своите оръжейни компании. Общият размер на финансовата, военната и хуманитарната помощ за Украйна, според Националната банка на тази страна, надхвърли 120 милиарда долара само през 2022 г. Както се казва, усетете приоритетите на Запада", каза дипломатът.

Станете почитател на Класа