Google ще прекрати достъпа до новини в Канада, след приемането на нов закон

Google ще прекрати достъпа до новини в Канада, след приемането на нов закон
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.07.2023
  • Сподели:

Google обяви, че ще изпълни заплахата си да премахне новинарските връзки от резултатите от търсенето и другите си продукти в Канада, след като влезе в сила закон, който изисква от технологичните фирми да договарят сделки и да плащат на издателите на новини за тяхното съдържание.
Google се присъединява към собственика на Facebook - Meta Platforms Inc в обявяването на край на достъпа до новини за канадските потребители на техните платформи, след като Бил C-18 или Законът за онлайн новините беше приет миналата седмица. Този ход е само най-новото развитие в дългогодишната битка между технологични платформи и издатели по целия свят за това дали и как да споделят рекламни приходи от ангажираност с новинарски статии.
Законодателството дойде след оплаквания от страна на канадската медийна индустрия, която иска по-строго регулиране на технологичните компании, за да им попречи да изместят новинарския бизнес от пазара на онлайн рекламата.
„Сега информирахме правителството, че когато законът влезе в сила, за съжаление ще трябва да премахнем връзки към канадски новини от нашите продукти за търсене, откриване и новини в Канада. Ние не вземаме лекомислено това решение или неговите въздействия и вярваме, че е важно да бъдем прозрачни с канадските издатели и нашите потребители възможно най-рано", се казва в съобщението.
Google твърди, че така нареченият „данък върху връзките" ще „счупи" мрежата, като постави цена на връзките, вместо да позволи на компаниите да споделят връзки, без да правят никакви разходи. Преди това компанията тества ограничаване на новинарското съдържание върху по-малко от 4% от канадските потребители, за да оцени „потенциалните реакции на продукта" в началото на годината.
Джъстин Трюдо, канадският министър-председател, по-рано каза, че компаниите използват тактика на силната ръка, за да избегнат плащането за новини. „Фактът, че тези интернет гиганти биха предпочели да прекъснат достъпа на канадците до местни новини, отколкото да платят справедливия си дял, е истински проблем и сега те прибягват до тактики за тормоз, за да се опитат да постигнат своето – това няма да проработи", Трюдо каза пред репортери по-рано този месец.
Стъпката е подобна на новаторски закон, приет в Австралия през 2021 г., в отговор на който Google и Meta също заплашиха да се оттеглят. Въпреки че Meta за кратко затвори достъпа до новинарски емисии след приемането на законопроекта, компаниите в крайна сметка сключиха сделки с издателите, след като той беше изменен.
Паралелни усилия за налагане на „такса за ползване на журналистика" на технологични платформи като Meta и Google са в ход и в Калифорния. Законопроектът, внесен от члена на щатското събрание Бъфи Уикс, ще предостави това, което привържениците описват като „спасителен пояс" за местните новинарски организации, като изисква от технологичните фирми да споделят части от рекламните приходи, които получава от споделянето на новинарски статии с издателите. По подобен начин Meta заплаши да изтегли всички новинарски връзки от Facebook и Instagram, ако законодателството се придвижи напред. Говорителят на Meta Анди Стоун написа в Туитър, че „законопроектът ще принуди компанията да плати във фонд за каша, който облагодетелства предимно големи медийни компании извън щата под прикритието на подпомагане на калифорнийските издатели".

Станете почитател на Класа