Грета Тунберг в Киев: Светът не реагира достатъчно на "екоцида" в Украйна

Грета Тунберг в Киев: Светът не реагира достатъчно на "екоцида" в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Шведската климатична активистка, Грета Тунберг, посети Киев в четвъртък, за да привлече вниманието към екологичните щети, причинени от войната в Украйна и разкритикува реакцията на света на взрива на язовир "Каховка" на 6 юни, предаде "Ройтерс".

 

 

 

Украйна разследва взривяването на язовирната стена, което отприщи наводнения в Южна Украйна и окупираните от Русия райони на Херсонска област, като военно престъпление и възможно престъпно унищожаване на околната среда или т.нар. „екоцид“. Тя оцени цената на срутването на язовира на 1,2 милиарда евро.

Киев и Русия взаимно се обвиняват за разрушаването на язовира.

„Не мисля, че световната реакция на този екоцид беше достатъчна“, каза Тунберг, която беше в Киев за учредителната среща на нова екологична група, която включва и висши европейски политически фигури.

„Трябва да говорим по-силно за това, трябва да повишим осведомеността за това, което се случва“, заяви тя.

Групата има за задача да оцени щетите върху околната среда на Украйна и да разработи механизми за търсене на отговорност от Русия, каза Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент и съпредседател на групата, заедно с бившия вицепремиер на Швеция - Маргот Валстрьом.

Околната среда рискува да се превърне в „тихата жертва на войната“ с около 30% от територията на Украйна, замърсена с експлозивни предмети и над 2,4 милиона хектара гори, които са повредени, каза главният прокурор на Украйна, Андрий Костин, в публикация в Twitter по повод срещата.

„Ние призоваваме за засилване на международните усилия за разследване и наказателно преследване на военните престъпления на Русия срещу околната среда и за гарантиране, че агресорът ще си плати“, каза той.

Президентът, Володимир Зеленски, присъства на срещата и благодари на членовете на групата за тяхното посещение като го нарече „изключително важен сигнал за подкрепа“.

 

Станете почитател на Класа