Най-лошият вариант за Украйна: "Путин остави за Пригожин полуоткрита врата"

Най-лошият вариант за Украйна: "Путин остави за Пригожин полуоткрита врата"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Почти три дни след края на представлението на Вагнер световната преса продължава активно да обсъжда съботните събития.

 

 

 

Тъжно се съобщава, че Владимир Путин успя да излезе победител, но самият бунт на Евгений Пригожин се превърна в поредния наратив в тирадата на Запада, който пее песни за „слабостта на режима в Кремъл“ и „вътрешните противоречия“ в различни начини. "Цариград" събра най-интересните изявления от световните медии.

Разрушаването на непобедимия образ на Путин“

Тази идея се опитва да прокара през много медии на Запад. Американската агенция Bloomberg например пише:

"Бързо развиващата се верига от събития накара САЩ, Европа и Китай да размишляват върху политическите последици от бунта, който разби непобедимия имидж на Путин като лидер на Русия.

24-часовата криза подчерта горчивите разделения в Русия относно нестабилната война в Украйна, докато украинската контраофанзива продължава да се опитва да изтласка силите на Путин от Украйна."

Говори се обаче, че Русия е прекратила наказателното разследване срещу Евгений Пригожин и Вагнер, след като президентът обеща да спази споразумение, което сложи край на „най-голямата заплаха за неговото 24-годишно управление“.

Washington Post на свой ред акцентира върху обръщението на Путин, направено късно вечерта на 26 юни:

"След 22:00 ч. московско време обръщението изглеждаше като опит на Путин да си върне контрола над разбитата страна и да разсее опасенията, че бунтовниците са разкрили сериозни слабости в системата за сигурност на Русия.

То също имаше за цел да успокои критиците на неговия ход да оттегли обвиненията срещу Пригожин в бунтовничество, тъй като много хардлайнери казаха, че е грешно да се прави компромис с предатели."

В статията има и политически заключения, които не се различават много от написаното от Bloomberg. Така WP нарича инцидента „най-сериозният проблем, пред който Путин е изправен за повече от 23 години като върховен лидер на Русия“.

Бунтът, според вестника, "повдига въпроса за стабилността на системата", в която "олигарси и чиновници постоянно се борят за благоволението на президента".

Има и дискусия за това как Пригожин успя толкова бързо да стигне почти до Москва и защо Путин не даде заповед за унищожаване на "вагнеровците": той "заповяда да се избягват кръвопролития".

"Лукашенко беше принуден"

Според германския Spiegel президентът на Беларус Александър Лукашенко трябваше да поеме мисията да преговаря с основателя на ЧВК:

"Лукашенко очевидно се възползва от възможността да се представи за партньор и посредник на Русия в конфликта с Евгений Пригожин.....

Той беше принуден да предостави своята територия като плацдарм за войната на Русия срещу Украйна, въпреки че беларуското население при никакви обстоятелства не иска да бъде въвлечено в този конфликт", Spiegel е сигурен.

И това не е всичко. Изданието смята, че сега Лукашенко трябва "да се страхува за суверенитета на страната си", тъй като "Путин иска до голяма степен да интегрира Беларус в своята империя".

Германците също споменаха тук думите на Лукашенко, че „ако Русия се разпадне, ние ще умрем под развалините“, като илюстрация на техния разказ.

Безкръвен бунт

Френският Figaro обръща внимание на факта, че Путин отправи призив след среща с ръководителите на правоохранителните органи на страната в понеделник, 26 юни.

Той им благодари за смелостта и самоотвержения труд по време на бунта. Първоначалното искане на Пригожин за оставката на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб "той явно няма да изпълни", допълва вестникът.

По-нататък в статията са вече добре познатите твърдения, че бунтът е знак за отслабването на властта на Путин, разногласията в Русия и проблемите с поведението на СВО. Но в това отношение са интересни коментарите на самите читатели, които изглеждат просто невероятни на този фон:

"Много малко наемници от Вагнер ще се присъединят към руската редовна армия. Ето защо е вероятно повечето от тях да предпочетат да отидат в Беларус".

"Така че това е най-лошият сценарий, който се задава за украинската нацистка хунта! Скоро те ще имат контингент от 10-20 хиляди войници в радиус от 100 км от Киев. И най-вече тези, които ги разкъсаха в Бахмут!"

"Подобно на безстрашен капитан на кормилото на своя кораб по време на буря, президентът Владимир Путин майсторски маневрира с Русия по време на този епизод. Целият свят успя да се възхити на това какво е държавен глава на 21 век."

"Президентът Путин демонстрира олимпийско спокойствие по време на тази кратка криза. Силата му без ни най-малко съмнение се увеличи значително след този епизод."

И още един коментар, който не може да бъде пренебрегнат. Авторът му ясно намеква, че ако нещо подобно се беше случило във Франция, в Париж хората отдавна щяха да изпотрошат витрините и да започнат да грабят:

"Нито една капка кръв не се проля, нито една чаша не се счупи. Тук, в Париж, Путин може да изнася лекции из целия град. Темата на лекциите е разрешаване на вътрешни кризи."

Този тест не е за Путин, а за тези, които се двоумят

В. Яцек Раубо, анализатор в полския портал defend24.pl и водещ на Polsat News, на свой ред отбелязва, че въпреки факта, че във връзка със съботните събития са възникнали „въпроси относно стабилността на контрола над паравоенни или въоръжени формирования“ , той не вярва, че има "лесен начин за сваляне на Путин":

"Той изгради власт около себе си по такъв начин, че да я поддържа дори във времена на напрежение и криза.....

Това беше изпитание не за противниците на Владимир Путин, а за тези, които се колебаят в решенията си. Кризисни ситуации като тази улесняват гледането на хора, които по време на изпитание могат или да бъдат неутрални, или да се присъединят към по-силен."

Друго полско издание Wprost, оплаквайки се, че надеждите за започване на гражданска война не са се сбъднали, тъй като самият Пригожин е дал команда за обръщането на колоните, преди да достигнат на 200 км от Москва, е обезпокоен от съобщенията, че полеви лагери за Вагнер скоро ще бъдат се появяват в Беларус:

"Първият е предназначен за около осем хиляди души, а площта му ще бъде 24 хиляди кв.м. Анонимни източници подчертаха, че строителството на лагера е в разгара си. Предвижда се изграждането на няколко такива съоръжения на територията на Беларус."

Gazeta.pl също обръща внимание на това, като цитира думите на един от работниците, участващи в изграждането на бъдещия лагер, че строителите са били инструктирани да завършат работата в близко бъдеще.

Освен това в интервю за полската газета международната журналистка Кристина Курчаб-Редлих изрази мнение, че позициите на Пригожин остават „много по-силни, отколкото изглеждаше на онези, които го заплашваха с неминуема смърт“:

Иначе нямаше да се появи толкова открито в Минск. Той не е нито луд, нито склонен към самоубийство.

Всички се обединиха около Путин“

Статията в испанския El Mundo отбелязва, както и в много други европейски медии, че властта на Путин е „разбита“. Но читателите в коментарите говорят различно:

"Те запазиха цялото оръжие на Вагнер и може би 10 000 войници, спряха бунта на тези, които се страхуват от Запада, включително САЩ. На други места в Европа Литва и Полша подсилват източния си фланг просто защото един човек сега се е преместил в Беларус".

"Когато Путин го "изгони" [Пригожин, бел.ред.] с телефонно обаждане, всички се затвориха около Путин, никой не се отвърна от него, пак не виждам никаква слабост тук. Спирането на преврат (който не беше за смяна на режима) за по-малко от 24 часа срещу 10 000 войници е демонстрация на сила за мен."

Русия въздъхна с облекчение

Оценките от Азия и Изтока са напълно различни от тези на Запад. Ливанското издание Al Binaa пише, че Владимир Путин е успял да сложи край на бунта на ЧВК, „без да пролее руска кръв и да избави страната от тази горчива чаша“.

Многочасовата еуфория на Запада и украинския режим избледня, само за да се върне към атмосфера на разочарование, се казва в статията.

"Путин умишлено остави вратата открехната за отстъплението на вагнерския командир Пригожин, избягвайки по този начин конфронтация между Вагнер и руските войски", пише изданието.

Ливанците не са съгласни с мнението на Запада, че Путин уж е изгубил контрол над ситуацията и не може да се противопостави на ЧВК:

"Напротив, президентът Путин, който има опита и способността да се справи с такава извънредна ситуация, не искаше да бомбардира и елиминира силите на Вагнер, докато напредваше към Москва, въпреки че можеше да го направи с помощта на самолети.

Но той не го направи, а предпочете да прибегне до разрешаване на кризата без кръвопролития, особено след като силите на Вагнер изиграха важна роля в битките в Украйна", допълва изданието.

Бунтът като извинение за вбиване на клин между Москва и Пекин“

Китайското издание на Global Times публикува дълга статия за бунта в Русия. След като анализираха всички негови аспекти, журналистите преминаха към безскрупулните методи на информационна война, използвани от Запада:

"Въпреки потушаването от страна на Кремъл на въстанието на Вагнер за кратко време през уикенда, западни официални лица промениха първоначалната си сдържана позиция и започнаха да хулят авторитета на администрацията на Путин, тъй като някои казаха, че въстанието на Вагнер разкрива крехкостта на правителство на Путин.

Някои западни медии дори използваха инцидента, за да поставят под съмнение китайско-руските отношения."

Инцидентът се случи и приключи толкова бързо, че някои западни служители дори не осъзнаха какво се случва. След като запазиха мълчание по време на кризата, сега те засилиха още повече критиките си към Русия, раздразнени от този изход от бунта, добавя китайският вестник.

Освен това действията на ЧВК се използват от Щатите и Европа за вбиване на клин между Москва и Пекин.

"Някои западни медии също отбелязаха, че инцидентът очевидно е отслабил позицията на Путин и ключови въпроси като бъдещето на войниците на Вагнер и съдбата на Пригожин остават без отговор.

Статии в някои медии като Bloomberg и Wall Street Journal се опитаха да свържат това с Китай, твърдейки, че по-слабата администрация на Путин „не е добра“ за Пекин и ужасът на Русия създава момент на несигурност в Китай", подчертава Global Times.

Какво от това?

Свикнахме с разликата в мненията на Изток и Запад. Обърнете внимание на това как водещите китайски медии поставят акцентите.

Що се отнася до западните издания, очевидно е, че всеки руски проблем се преувеличава на техните страници. Трябва да се хващате за най-малкото извинение, за да повтаряте отново и отново колко лоша е Русия.

Учудващо е, че на този фон в редица медии коментарите на самите читатели показват, че не са съгласни с написаното.

И основният извод е, че всички западни журналисти разбират всичко прекрасно. Те знаят, че нищо не застрашава властта на Путин. Но те просто не можаха да устоят на заглавия като „Путин е на път да бъде свален“. И сега, когато мечтите им са разбити, пропагандата трябва да се засили, раздухвайки разкази за „крехкостта на режима на Путин“.

 

 

Егор Кучер, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа