Западът готви дипломатически разгром на Русия. Къде ще се проведе основната битка

Западът готви дипломатически разгром на Русия. Къде ще се проведе основната битка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

САЩ и Европейският съюз водят координирана политика за привличане на страните от БРИКС на своя страна в руско-украинския конфликт.

 

 

 

Президентът на Франция иска да присъства на срещата на върха на организацията в Южна Африка, а във Вашингтон се проведе разговор с премиера на Индия. Ще успеят ли да постигнат това, което искат?

Американски флангове

По искане на украинските власти в Копенхаген съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и заместник-държавният секретар Виктория Нюланд се срещнаха с онези, които остават неутрални в конфликта между Киев и Москва. Според “Файненшъл Таймс” американците са разговаряли между другото с представители на Индия, Бразилия, Китай, Южна Африка - държавите, създали БРИКС заедно с Русия.

Те са приети в датското външно министерство, не се съобщава за договорености, тъй като събитието е неофициално. Според “Ройтерс” са били обсъдени "основните принципи на мира" в Украйна. В същото време германският телевизионен канал АРД съобщи, че официална среща може да се проведе още през юли в Брюксел.

Индийският премиер Нарендра Моди посети САЩ в същите дни. Трябва да се отбележи, че през 2005 г. неговата американска виза беше отменена, тъй като Вашингтон смяташе, че той, като глава на щата Гуджарат, потискал религиозните малцинства. През 2014 г. Моди оглави правителството, забраната беше забравена, а девет години по-късно дори организираха посещение на високо ниво.

Байдън разговаря с него около два часа. След това държавните глави разговаряха с репортери. Отбелязаха повишеното напрежение и дестабилизиращите действия в Източно и Южнокитайско море. Китай не беше споменат, но намекът е ясен. Изразиха готовност за сътрудничество в областта на изследването на космоса и високите технологии. Съобщава се и за уреждане на редица търговски спорове.

Моди се въздържа от директна критика към Русия, но посочи, че Индия не е неутрална и е за мирно уреждане на конфликта. „Това е ерата на диалога и дипломацията“, подчерта той. Всички държави трябва да зачитат международното право и суверенитета на другите държави, добави премиерът.

Париж е в движение

Междувременно Еманюел Макрон иска да присъства срещата на върха на БРИКС през август в Южна Африка. МВнР на републиката в Африка заяви, че президентът Сирил Рамафоса лично ще вземе решение по този въпрос. И уточниха: ако Макрон бъде поканен, това ще е първият подобен случай в историята на организацията.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков информира, че в Москва президентът на Франция се смята за неподходящ гост. Макрон е твърде враждебен и споделя линията на НАТО за „стратегическо поражение“ срещу Кремъл. Дипломатът припомни, че само тези страни, които не обявят едностранни санкции срещу настоящи членове на организацията, могат да бъдат кандидати за БРИКС. Рябков се надява мнението на Русия да бъде взето под внимание в Южна Африка.

От своя страна френският външен министър Катрин Колона посочи, че диалогът е полезен дори когато страните не са съгласни помежду си. И тя не вижда нищо лошо Макрон да присъства на срещата на БРИКС.

Освен това, по инициатива на Елисейския дворец, на 22-23 юни в Париж се проведе среща на високо равнище за нов световен финансов пакт. Макрон иска да подобри взаимодействието между Севера и Юга при решаването на общи проблеми: например преодоляването на бедността и борбата с изменението на климата. На срещата бяха поканени представители на 130 държави, но Русия не беше поканена, тъй като Москва, както се изразиха организаторите, „временно е извън играта“.

Мамещ неутралитет

Срещата на високо равнище на БРИКС трябва да се проведе на 22 август в Йоханесбург, най-големият град в Южна Африка. В края на май западните медии обсъдиха възможността за прехвърляне на преговорите в Китай, тъй като Кейптаун признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и е длъжен да арестува руския президент Владимир Путин, ако той се появи в страната. Южноафриканското МВнР обаче сложи край на спекулациите по тази тема, като гарантира на всички участници дипломатически имунитет - в съответствие с конвенциите на ООН от 1946 и 1947 г.

Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. “Русия в глобалните дела” обяснява: Членовете на БРИКС не могат да се възприемат като съюзници на Москва в конфликта с Украйна. Те се опитват да останат неутрални и призовават за мир. Всъщност това ги отличава от колективния Запад, който хвърля цялата отговорност върху Кремъл.

"САЩ и техните съюзници дърпат БРИКС на своя страна. Но едва ли ще излезе нещо от това. Същността на организацията е да се вземат самостоятелни решения, а не да се следва нечие ръководство. Участниците са за себе си и за стабилност, която е изгодна за тях. Засега няма основания за промяна на тази позиция“, смята политологът.

Западът се опитва да работи върху грешките, допуснати през 2022 г., продължава той. Ако по-рано се смяташе, че международната общност трябва, така да се каже, по подразбиране да се присъедини към Съединените щати и Европейския съюз, сега Вашингтон и Брюксел убеждават останалия свят да застане до тях. Въпреки това, според Лукянов, те все още са твърде арогантни и не предлагат на Индия или Южна Африка нищо, което да ги принуди радикално да преразгледат външната си политика.

Михаил Катков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа