Петролът поевтинява

Петролът поевтинява
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2023
  • Сподели:

Цените на петрола се понижиха рано днес, намалявайки част от печалбите от вчера, тъй като инвеститори разпродадоха част от своите позиции в суровината, поради опасения, че по-нататъшните повишения на лихвените проценти от централните банки могат да забавят икономическия растеж и глобалното търсене на горива, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

 

 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поевтиняха с 27 цента или 0,4 на сто до 73,76 долара за барел в ранната азиатска търговия.

Цената на американския лек суров петрол се понижи с 21 цента или 0,3 на сто до 69,35 долара за барел.

И двата сорта се повишиха с около 3 на сто в сряда, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) съобщи, че запасите от суров петрол са спаднали с 9,6 милиона барела през седмицата, приключила на 23 юни, далеч надвишавайки намалението от 1,8 милиона барела, прогнозирано от анализаторите в проучване на Reuters.

"Пазарът се обърна заради подновените притеснения относно по-нататъшното повишаване на лихвените проценти в САЩ и Европа, което ще намали глобалното търсене на петрол", заяви Хироюки Кикукава, президент на "ЕнЕсТрейдинг" (NS Trading), подразделение на "Нисан Секюритис" (Nissan Securities).

Лидерите на най-големите централни банки в света потвърдиха вчера, че смятат, че ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика, за да се укроти упорито високата инфлация, вярвайки, че могат да постигнат това, без да предизвикат директни рецесии.

Станете почитател на Класа