Премиерът на Исландия издаде дебютен криминален роман

Премиерът на Исландия издаде дебютен криминален роман
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.10.2022
  • Share:

В продължение на 30 години изчезването на тийнейджърката Лара Мартейнсдотир от бруления от вятъра остров Видей, край бреговете на столицата на Исландия, измъчваше нацията. До 1986 г., когато Валур, начинаещ репортер в местен вестник, решава да разследва...
Дотук – северна кримка. Но „Рейкявик", публикуван с обещаващи рецензии в Исландия тази седмица, е криминален роман с една разлика – той е написан от министър-председателя, макар и с помощта на един от авторите на международни бестселъри в страната.
„Мисля, че всеки политик трябва да има нещо, което да откъсне мислите му от ежедневната политика. И цял живот съм чел криминална литература, така че това е някак в моята ДНК", каза Катрин Якобсдотир, която втори мандат е министър-председател на Исландия.
Катрин написа магистърската си теза върху исландския криминален роман, със специално внимание към произведенията на оригиналния майстор на жанра, Арналдур Индридасон, чиито книги са продадени в повече от 14 милиона копия по целия свят на 40 езика.
За „Рейкявик", лидерката на левите зелени – която каза, че е поглъщала Агата Кристи още на осемгодишна възраст – работи с Рагнар Йонасон, авторът на бестселъра от поредицата „Тъмна Исландия".
„В тази история каним читателите на пътешествие назад към лятото, когато Рейкявик отпразнува 200-ия си рожден ден и когато първите частни радио и телевизионни станции в Исландия за първи път започнаха да излъчват. Срещата на върха на Рейгън и Горбачов в Рейкявик беше точно зад ъгъла – и през това лято неочаквани улики за съдбата на Лара излизат наяве" написа Рагнар, който познава Катрин, откакто бяха в жури за криминална фантастика преди десетилетие.
Премиерът каза за Agence France-Presse при представянето на книгата „Не съм смятала, че писането на криминален роман е нещо, което ще имам време да направя, но Covid се намеси. Всеки политик трябва да има нещо, което да отклони мислите му от ежедневната политика. Криминалната литература беше малко като психотерапия. Наистина става въпрос за разкриване на престъпления и намиране на справедливост, така че това е много терапевтичен жанр за мен."
Катрин каза, че очаква някои тежки рецензии, но Егил Хелгасън, който е водещ на основното телевизионно предаване за книги в Исландия, каза „Едно добре написано, добре проучено и много приятно четиво... донякъде напомня на Агата Кристи".
Романът, който ще излезе в Обединеното кралство и САЩ през август следващата година, далеч не е първият трилър, написан от водещ политик. Бил Клинтън си партнира с Джеймс Патерсън, за да напишат заедно The President is Missing през 2018 г., последван от The President's Daughter.
В Норвегия бившият министър на правосъдието Ан Холт успешно насочи опита си в криминален сериал, преведен на 25 езика, докато в Обединеното кралство връстниците Джефри Арчър и Майкъл Добс са направили състояние от литературните си начинания. Във Франция девет членове на първия кабинет на Еманюел Макрон са публикувани автори.

Станете почитател на Класа