19FortyFive за секретния космически самолет на СССР

19FortyFive за секретния космически самолет на СССР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2022
  • Сподели:

Русия искаше да създаде свой космически кораб, който да стане аналог на американската совалка. Така е създаден секретният проект на пилотирания космически кораб «Лапот». За това пише 19FortyFive.

 

19FortyFive за секретния космически самолет на СССР

 

 

Както разказва 19FortyFive, по време на Съветския съюз, през 1974 г., съветските инженери разработват секретен космически самолет — аналог на американската совалка. Проектът е поверен за изпълнение на компанията за производство на самолети МиГ и бъдещият космически кораб е наречен МиГ-105.

„Корпусът на кораба МиГ-105 изглеждаше технически вълнуващ. Той включваше повдигащ се корпус с плоско дъно и обърнат нагоре нос. Този му външен вид му придаде съответната форма, поради което космическият кораб получи прякора „Лапот“, се казва в публикацията.

Формата на корпуса на съветския космически кораб му осигурява допълнителна защита срещу прегряване. Освен това самолетът има двугранни крила, които могат да променят степента си на наклон в зависимост от това дали излита в или извън орбита.

„Прототипът МиГ-105 беше изпробван чрез пускане на космическия кораб от 5 км височина с помощта на Ту-95К. Осмият изпитателен полет обаче беше последният, пилотите имаха големи проблеми при кацането. Поради възникналите трудности и одобрението от руските власти на новия подобен проект «Буран», разработването на «Лапот» беше изоставено“, пише американското издание.

19FortyFive добавя: Всичко, което остава от МиГ-105, е една от изпитателните машини в Централния музей на военновъздушните сили в Монино.

«Лапот» остави своя отпечатък в историята: инженери, включително американски, признаха необичайната форма на секретния космически кораб като много ефективна за намаляване на нагряването на корпуса на самолетите.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа