„Беше странно“: Столтенберг разказа за работата си с агент на КГБ

„Беше странно“: Столтенберг разказа за работата си с агент на КГБ
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    05.10.2024
  • Share:

FT: Бившият генерален секретар на НАТО Столтенберг заяви, че се е опитал да вербува агент на КГБ

 

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за Financial Times, че на младини се е срещал с агент на съветското КГБ в Норвегия и се е опитал да го вербува.

„Никога не съм правил нещо, от което да се срамувам, но цялата идея беше, че те (сътрудници на КГБ – бел. ред.) ме поканиха на обяд и аз ядох тези големи сандвичи със скариди в един ресторант в Осло цял месец с човек на име Кирилов“, каза Столтенберг.

Бившият генерален секретар, припомняйки си този период, разказа как норвежкото контраразузнаване го помолило да помогне Кирилов да мине на страната на Запада.

„През 1991 г. норвежкото контраразузнаване дойде при мен и ми каза: «Можеш ли да убедиш Кирилов да мине на наша страна?»

Познавах го от 10 години това момче. Имах последен обяд с него и му казах: «Познавам те, те ми познаваш, ако искаш да минеш на наша страна, свържи се с мен. Норвегия е прекрасна страна. Тя ще се погрижи за теб», спомни си Столтенберг.

Йенс Столтенберг подаде оставка като генерален секретар на НАТО на 1 октомври. Той заемаше тази длъжност от 2014 г. Неговото място зае бившият премиер на Холандия Марк Рюте, чиято кандидатура беше подкрепена от всички членове на алианса.

ПП

Станете почитател на Класа